DünyaManşet

Avrupa Birliği’nden mülteciler konusunda uzlaşı kararı

0

Avrupa Birliği’nin liderler zirvesinde ortak mülteci merkezlerinin kurulması ile birlikte birlik içinde mültecilerinin hareket alanının kısıtlanmasına karar verildi.

Brüksel’de dün göç gündemi ile toplanan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinden üye ülkeler mülteciler konusunda yaklaşık 10 saat süren tartışmalardan sonra uzlaşıya vardı.

İtalya’nın ülkesinde göçmen merkezi açıp açmama konusundaki kararsızlığı nedeniyle imza engeline takılan iki günlük zirvede devlet liderleri “gönüllülük esası” üzerinde uzlaştı.

Bu ön anlaşmaya göre AB ülkelerinden isteyen gelen göçmenler için kendi ülkelsinde göçmen merkezi açacak ve bu merkezler üye ülkelerce gönüllü olarak kurulacak.

Türkiye’ye 3 milyar Euro daha

Öte yandan liderler zirvesinde göçmenler için Türkiye’ye tahahüt edilen toplam 6 milyar Euro’luk yardım paketinin ikinci 3 milyarlık kısmı da zirvede onaylandı.

Ancak, ilk 3 milyarlık kısmında olduğu gibi bu para da Türkiye’ye tek seferde verilmeyecek ve ilgili projeler çerçevesinde peyder pey verilecek.

Yardım fonları, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanacak.

 

(Bianet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.