DünyaManşet

BM’ye Türkiye’deki hak ihlallerine karşı sorumluluklarınızı yerine getirin çağrısı

0

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 38. İnsan Hakları Oturumları ikinci haftasında devam ediyor. Özel raportörlerin ülke raporlarını okuduğu oturumlarda dün sabah saatlerinde Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) söz alarak yaşanan hak ihlallerine karşı İnsan Hakları Konseyi’nin daha etkin bir tavır takınması gerektiğini belirterek, konsey üyesi devletlerin sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Rüştü Demirkaya’nın haberine göre, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini gündeme getiren Etnik, Din, Dil ve Diğer Azınlıkların Haklarının Korunmasına Dair Uluslararası Federasyon (IFPRERLOM), Türkiye’nin ülkenin doğusunda Kürt halkına karşı “insanlık suçu” işlediğini savundu.

“Türkiye cezasızlık politikası uyguluyor”

IFPRERLOM adına konuşan Deniz Arbet Nejbir, sadece BM raporlarına yansıdığı kadarıyla 2015 yılında 320, 2016 yılında ise 594 Kürdün yargısız infaza kurban gittiğine dikkat çekti.

Yaşanan ölümlere ilişkin şu ana kadar hiçbir soruşturmanın yürütülmediğine vurgu yapan Nejbir, Türkiye’nin ölümler karşısında cezasızlık politikası uyguladığını dile getirdi.

Eren Keskin hakkındaki davalar

Türkiye’de hukukçulara yönelik sistematik bir baskının söz konusu olduğuna da dikkat çeken Nejbir, “Eren Keskin insan hakları savunucuları ve hukukçulara yönelik baskılara sadece bir örnektir. Keskin hakkında şu ana kadar 120 dava açılmış durumda. Keskin hakkında ayrıca şu ana kadar kesinleşmiş 14 bin 500 Euro para cezası var. Bunu ödemediği takdirde 8,5 yıl hapis yatacak. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının ve BM İnsan Hakları Konseyi’nin, Türkiye’de insan hakları savunucularının korunması için acilen harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

6 Temmuz’a kadar devam edecek olan oturumların bugünkü bölümünde Suriye Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun raporu okunacak.

 

(Mezopotamya Ajansı)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.