Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Kuzey Ormanları Savunması: 1,5 milyon ağacı yok edecek “Türk Akımı” projesini durdurun!

0

Rusya’nın yılda 750 milyon dolar kâr edeceği “Türk Akımı” doğal gaz boru hattı projesi yüzünden Istrancalar’da başlayan orman katliamına karşı Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.

Galatasaray meydanında yapılan eylemde açıklamayı KOS adına Ayşe Yıkıcı okudu.

DAYKO’dan (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) Nusret Türkkan ve Hayri Göre, Donkişot Bisiklet Kolektifi’nden Ege Su‘nun konuştuğu eylemde CHP milletvekili adayı Burak Kaan Yılmazsoy da söz aldı.

“Ormana proje yapılmaz”, “Ormanıma, suyuma, toprağıma dokunma”, Yağma yok doğa kazanacak”  sloganlarının da atıldığı eylemde okunan basın açıklamasının tam metni şu şekilde,

“Doğa ve yaşam düşmanı şirketler, Trakya’yı ve Kuzey Ormanları’nı derhal terk edin!

Bugün yaşam savunucuları olarak burada, Kuzey Ormanları’nın eşsiz parçalarından biri olan kadim Istranca Ormanları’nın ‘Türk Akımı’ isimli Rus doğalgaz hattı için yok edilmesini protesto etmek için toplandık.


Bugün adı ‘Türk Akımı’ olan ama Rusya’nın yıllık 750 milyon dolar kâr edeceği doğal gaz boru hattı projesi için Trakya’nın Kuzey Ormanları, kadim ve benzersiz Istrancalar katlediliyor!

Geçtiğimiz ay içinde, katil proje 3. köprünün bağlantı yollarını aratmayacak sekilde, 700 dönümlük orman alanı acımasızca katledildi. Katliamı kamuoyuna duyurmak icin yapılan haberler ise utanmazca sansürlendi. Eğer bu mega katil projeyi durduramazsak Istrancalar boydan boya 30 km boyunca ortadan yarılarak sayısız canlıyı barındıran milyonlarca ağaç daha katledilecek. Kuzey Ormanları ekosistemi ve bölgedeki yaban hayatı ikiye ayrılarak parçalanacak.

Istrancalar’ı yok edecek, sayısız endemik hayvan ve bitki türünün sonunu getirecek, Kuzey Ormanları köylülerini yaşamdan koparacak bu doğa ve yaşam düşmanı projeye, politik çıkarlar uğruna girişilen bu doğa düşmanlığına hayır diyoruz!

Ekonomik açmazdaki Türkiye’nin benzersiz ve yerine konulamaz değerlerinin, binlerce yılda oluşan ormanların ve dünyaca eşsiz ekosistemlerin hesapsızca ve günü kurtarmak adına şirketlere peşkeş çekilmesine derhal son verilmesini talep ediyoruz!

Ülkemizin geleceğinin yok edilmesine, nefesimizin kesilmesine, halkın cebinden şirketlerin zengin edilmesine Hayır diyoruz!

‘Türk Akımı’ Trakya’nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır!

‘Türk Akımı’ ismi koydukları Rus doğalgaz hattı, Trakya’nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır! Zira son yıllarda Trakya’da peşpeşe atılan ve niyetlenilen adımların her biri, bölgenin doğası ve ekosistemlerine karşı birbirinden düşmanca ve yaralayıcı…

İstanbul’un yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’na hançer saplanarak yapılan 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve son olarak 3. havalimanının inşaat malzemeleri için Çatalca’dan Tekirdağ’a kadar Kuzey Ormanları taş ocakları açılarak tahrip ediliyor. İhtiyaçları dışında hiçbir şeyi düşünmeyen ve sonsuz serbesti verilmiş şirketler, bazen tek bir köyün çevresine birçok taş ocağı açıp, köyün nefesini kesmekte beis görmüyor!

Kuzey Ormanları, sermayenin bitmek bilmeyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve sırf kamulaştırma bedeli ödememek için sözde temiz enerji kaynağı diye pazarlanan yüzlerce rüzgar enerji santralli ile delik deşik ediliyor!

Trakya’nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Çerkezköy’ün yanıbaşında yer alan Kuzey Ormanları’na kıyılarak, atıklarıyla tarım topraklarını zehirleyecek, yarattığı hava kirliliği nedeniyle ülkemizde her yıl 32 bin erken ölüm vakasına sebep olan kömürlü termik santral yapılmaya çalışılıyor. İktidar bölge halkının yoğun tepkilerine rağmen bu ölüm bacalarını dikmekte ısrar ediyor. Üstüne üstlük, zehir kusan termik santrallerin ‘havayı temizlediği’ gibi Ortaçağ’da bile akla gelemeyecek hurafeleri desteklemek için bilim insanları bir araya toplanıyor, destekleyici beyanları alınıyor!

Her fırsatta çevrecilik martavalları okuyan iktidar, İstanbul’un ihtiyacı olmayan ve üstelik garanti kapsamında geçmeyen araçların bile parasının halkın sırtına bindirildiği doğa düşmanı 3. köprünün devamı Kuzey Marmara Otoyolu için ise şu saniye bile ormanları ve yaşam alanlarını yok etmekle meşgul!

Ve 2 yıl önce rafa kaldırıldığı açıklanan Trakya’ya nükleer santral yapımı bugünlerde tekrar gündeme getiriliyor! Ülkemizde enerji ihtiyacı olmadığı, nükleer enerji santrallerinin verimsizlikleri ve en ufak bir kazada nasıl geri dönüşü olmayan bir doğa yıkımına ve kitlesel ölümlere yol açabildikleri bilindiği halde!

Bizler Rus doğalgaz boru hattı için yapılan “Türk Akımı” isimli doğa katliamının derhal durdurulmasını, Kuzey Ormanları’na saldırmakta olan doğa ve yaşam düşmanı şirketlerin Trakya’yı ve Kuzey Ormanları’nı derhal terk etmesini istiyoruz. Trakya’da Kırklareli, Saray, Lüleburgaz, Kıyıköy ve Çorlu’daki doğal güzelliklerin, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının feda edilmemesini istiyoruz!

Kuzey Ormanları Savunması”

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.