KadınManşet

Tutuklu bulunan Zehra Doğan’a Gazetecilikte Cesaret Ödülü

0

ABD’de 1990 yılında kurulan Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF) tarafından her yıl hapis, yargılama, saldırı gibi ihtimalleri göze alarak haber yapan dünya çapından kadın gazetecilere verilen ödülün bu yılki sahibi tutuklu gazeteci Zehra Doğan oldu.

2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci, ressam ve şair Zehra Doğan’a verildi.

Ödülü kazanmasının ardından kaldığı cezaevinden BBC Türkçe’ye konuşan Doğan, “Bu ödülü, haberleri nedeniyle parmaklıklar ardında bulunan tüm gazeteciler adına kabul ediyorum” dedi.

Doğan, bu ödülün yalnızca kendisine değil, siyasi nedenlerle Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan diğer kadınlara da moral verdiğini söyledi ve dışarıda kendisiyle gösterilen dayanışma için teşekkür etti.

Uluslararası Kadınların Medya Vakfı 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü, Ekim sonunda New York’ta ve Kasım başında Washington DC’de düzenlenecek iki törenle sahiplerine takdim edilecek.

Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy geçtiğimiz aylarda, gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın tutuklanmasını protesto için New York’un Manhattan bölgesinde bir duvar resmi yapmıştı.

Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Zehra Doğan, 2012 yılından beri Türkiye’nin ilk ve tek kadın ajansı olan JİN Haber Ajansı’nda muhabir ve editör olarak çalıştı. ‘Ezidi Kadınların Çığlığı’ haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’ne layık görülen Doğan, sokağa çıkma yasaklarının başladığı ilk günlerden itibaren başta Mardin olmak üzere bölgenin birçok yerinde görev yaptı.

Doğan, Nusaybin’den geçtiği bir haber ve yaptığı bir resim gerekçesiyle Temmuz 2016’da tutuklanmış, Aralık 2016’da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Haber ve resmi nedeniyle verilen 33 aylık “terör örgütü propagandası” cezasının kesinleşmesiyle birlikte Doğan, Haziran 2017’de tekrardan tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi’ne gönderilmişti. Doğan’ın çalıştığı JINHA ise Ekim 2016’da bir kanun hükmünde kararname ile kapatılmıştı.

 

(BBC Türkçe)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.