EnerjiGünün ManşetiManşet

“Avrupa’nın Kara Bulutu” raporu: Kömüre dayalı termik santraller 23 bin erken ölüme yol açtı

0

2017’de yayınlanan “Europe’s Dark Cloud” raporu, “Avrupa’nın Kara Bulutu” ismiyle Türkçeleştirildi.

Ekoloji Kolektifi tarafından çevrilen rapor, WWF, Avrupa İklim Ağı (CAN Europe), Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) ile Sandbag tarafından hazırlandı.

7 bölümden oluşan raporda, “Alıkoyma etkisi: Avrupa’nın temiz hava ve iklim hedeflerini kömür nasıl engelliyor?”, “Etkiler: Kömür yakılması sağlığımızı nasıl etkiliyor”, “Hava kirleticilerin sağlık etkileri arkasındaki bilim”, “Zehirli 30-En büyük sağlık hasarına yol açan AB kömür santralleri”, “Kirli 30-İklime en çok hasar veren 30 AB kömür santrali”, “Kömür bulutu ve yerel topluluklar-Avrupa’dan vaka çalışmaları ve “Sonuçlar” başlıkları yer alıyor.

Avrupa’da kömüre dayalı termik santraller 23 bin erken ölüme yol açtı

Rapor kömüre dayalı termik santrallarden kaynaklanan salımların ülkeler arasındaki sınırları dikkate almadan tüm Avrupa yurttaşlarında erken ölüm riski yarattığını ortaya koyuyor.

Türkiye’ye kılavuz niteliğinde hazırlanan raporda Çanakkale’deki Çan Termik Santrali’nin,  Muğla’daki Yatağan Termik Santrali’nin ve Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin sadece bölgesel bir etkisi olmadığı, kömüre dayalı termik santrallerden çıkarak uzun mesafeler boyunca seyahat edebilen partikül maddelerin  tüm Türkiye’de erken ölümlere neden olduğu uyarısında bulunuluyor.

12 bin kişi kronik bronşit şikâyetiyle hastanede tedavi oldu

Raporda ön plana çıkan bazı veriler ise şöyle:

-Avrupa’nın Kara Bulutu raporunda, AB içinde faaliyet sürdüren 280 kömüre dayalı termik santralin, emisyon verilerini kamuoyuyla paylaşan 257 tanesi değerlendirmeye alındı.

– Rapora göre bu santrallar 2013 yılında takriben 22.900 erken ölüme yol açtı. Bu neredeyse, aynı yıl AB içinde trafik kazalarından meydana gelen 26.000 ölüme denk.

– Kömüre dayalı termik santrallar 2013 yılında 11.800 kronik bronşit ve 21.000 hastaneye yatışa sebep oldu.

– AB içinde enerji üretimi için yakılan kömürün sağlık üzerindeki etkileri 32,4 ile 62,3 milyar Euro arasında bir maliyet yarattı.

Çan Termik Santrali

Türkiye’de felç, kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıklarına ve akciğer kanserine yakalanma riski artıyor

Rapora göre Polonya, kömüre dayalı termik santrallarinde meydana gelen salımlar sebebiyle 2013 yılında 1,114; AB ülkesi Almanya ise 1,860 kişinin ölümüne yol açtı.

Türkiye’deki santraller yalnızca kendi bölgelerini değil tüm ülkeyi etkiliyor.

İnce partiküllü maddelerin taşınması yoluyla tüm Türkiye’deki vatandaşların felç, kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıklarına ve akciğer kanserine yakalanma riskini artırıyor.

Türkiye’deki santrallerin PM10, PM2.5, SO2, NOx ve cıva salımları ise kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılmıyor.

İklim değişikliği kaynaklı küresel sıcaklık artışını 21. yüzyıl içerisinde 2°C’yle sınırlandırmak, hatta bu artışı mümkünse 1,5°C’de tutmak için politika değişikliklerine gitme taahhüdünde bulunan ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor.

Bu anlaşma üzerine gündeme gelen Çevre için Küresel Anlaşma metnine taraf olmayan 5 ülkeden de birisi olan Türkiye’nin küresel sıcaklık artışını kısıtlamakta ülkelerin sorumluluğundaki hedeflenen ulusal katkılara ulaşılması için kömüre dayalı enerji üretim politikalarından vazgeçmesi gerekiyor.

Ekoloji Kolektifi 24 Haziran seçimlerinde tüm adayları, karbonsuzlaştırma ve kömürden çıkış ajandalarını dikkate almaya, toplumsal zenginliği yok eden ve iklim krizine yol açan politikalara karşı enerji ve iklim adaleti talep etmeye çağırdı.

Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.