Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Atatürk Orman Çiftliği Hikayeleri

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Atatürk Orman Çiftliği Hikayeleri

Ankara’nın günden güne kaybetmekte olduğu, kentin belki de en önemli değerlerinden biri olan Atatürk Orman Çiftliği, (AOÇ) 1925 yılında hayata geçirilmiş olup kır ve kentin bütünleşmesinin amaçlandığı, tarımsal üretimin sanayi ve kooperatifler yoluyla örgütlendiği bir üretim mekanı olarak tasarlandı. 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine bağışlanmış olan alan, yeşillendirilerek korunması ve geliştirilmesi yönünde olan vasiyetin aksine yıllar içinde bölünmüş ve hukuksuz müdahalelere konu oldu. Son yıllarda saray, cami, eğlence parkı gibi ranta ve ideolojiye konu kentsel gelişmeler neticesiyle alan kamudan ve üretimden koparılıp, bölünerek ve azalarak günümüze kadar geldi. Cumhuriyetin kuruluş döneminin tarihini ve günümüze aktaran ve tüketime değil üretime konu olan AOÇ gibi alanlar günümüz kentlerinin problemlerine çözüm üretebilecek nitelikte öngörülü bir biçimde kurgulanmış ortak kültürel ve kentsel değerlerimizdir.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi yıllardır en önemli gündemlerinden birisi olan Atatürk Orman Çifliği’nin geçirdiği dönüşüme dair hukuksal, toplumsal ve akademik çalışmalarını sürdürüyor. Yıllardır süregelen AOÇ’nin hukuksuz talanına tekrar dikkat çekmek ve çocuklara yaşadıkları kentin kaybedilmekte olan bir öğesini tarihsel değerleri ve mekansal deneyimleri ile aktarmak, sorgulamayı ve hayal etmeyi öğretmek adına AOÇ Çocuk Öyküleri kitabı çalışmaları 2017 Mart ayında başladı. Kitabın bir diğer çıkış noktası AOÇ’nin barındırdığı değerlerin hızla unutuluyor olmasıydı. ‘Kültürel Mirası Koruma’ temelinin çocukluktan itibaren oluşması gerektiği fikrinden hareketle, çocuklara anlatılmak istenen kentsel deneyim, yaşanmışlıklar, hikayeler ve hayalleri kurgulamak üzere uygulamalı bir öykü yazma eğitimi düzenlendi.

Eğitim öncesi yazarların AOÇ hakkında bilgilerini genişletmek adına alanda yaşamış,oranın hikayesini bilen şehir plancıları ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Sonrasında ise çocuklara anlatılmak istenen kavramları, öyküleri, yaşanmışlıkları, hayalleri birlikte düşünmek, üretmek ve çocuk hikayeleri yazmayı öğrenmek için teması Atatürk Orman Çiftliği olan uygulamalı bir öykü yazma atölyesi gerçekleştirildi. Ortaya çıkan 10 çocuk hikayesi 2017 sonbaharında çizimleri de yazarlar ve gönüllüler tarafından hazırlanarak okuyucuya sunuldu.

Dilşah Özdinç’in editörlüğünde, Birim Mor, Ceren İlter, Çağatay Çakmak, Funda Mengilli, Merve Erol, Özlem Yalçınkaya, Selin Dağ, Elif Simay Dağ ve Şenay Aköz’ün yazarlığında, Çiğdem Yönder, Ceren İlter, Ender İplikci, Funda Mengilli ve Özlem Yalçınkaya’nın çizimlerini yaptığı ‘Aoç Hikayeleri’ kitabını Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesinden ve Odamızın diğer şubelerinden temin edebilirsiniz.

Atatürk Orman Çiftliği Hikayeleri

Editör: Dilşah Özdinç

Yazarlar: Birim Mor, Ceren İlter, Çağatay Çakmak, Funda Mengilli, Merve Erol, Özlem Yalçınkaya, Selin Dağ, Elif Simay Dağ ve Şenay Aköz

Çizerler: Çiğdem Yönder, Ceren İlter, Ender İplikci, Funda Mengilli ve Özlem Yalçınkaya

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi

6 yaş ve üstü

 

 

Sıla Özkavaf

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.