DünyaManşet

İtalya ve Malta’nın reddi ile Akdeniz’de mahsur kalan 689 göçmen İspanya yolunda

0

İtalya ve Malta’nın limanlarını kapatması üzerine Akdeniz’de mahsur kalan Aquarius gemisindeki 689 göçmen İspanya’ya götürülüyor.

Göçmenlerin mahsur kalmasının ardından gemiye giren gazetecilerden Euronews muhabiri Annelise Borges, iki İtalyan teknenin, daha sonra gemiye yanaşarak, burada bulunan 500’e yakın göçmeni alıp, hep birlikte Valencia’ya doğru yol alacaklarını duyurdu.

Paketlerle yardım gitmeye başladı

Euronews muhabiri, sosyal paylaşım hesabından, İtalyan sahil koruma birliklerinin, gemideki göçmenlere yardım malzemesi dağıttığını bildirdi.

Göçmenleri taşıyan SOS Mediterranee France, kötü hava şartları nedeniyle, 4-5 günlük zorlu bir yolculuğa geminin hazır olmadığını söylemişti.

İspanya hükümeti yaptığı açıklamada, İtalya ve Malta’nın limanlarına yanaşmasına izin vermediği 600’den fazla göçmeni taşıyan gemiyi “insani nedenlerle” kabul etme kararı aldığını bildirmişti.

Sınır Tanımayan Doktorlar’dan açıklama

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Avrupa Birliği üye ülkelerine geçtiğimiz haftasonu Akdeniz’de kurtarılan ve şu anda, SOS MEDITERRANEE ile MSF’nin birlikte çalıştığı Aquarius gemisinde bulunan 629 kişinin acilen karaya çıkartılmasını kolaylaştırmaları için çağrıda bulundu.

İnsanların karaya çıkartılmasının daha fazla ertelenemeyeceğini söyleyen Aquarius’ta görevli MSF doktoru David Beversluis, “Önceliğimiz, 18 yaşından küçük olup yanlarında refakatçisi bulunmayan 123 kişi, 11 çocuk ve 6 hamile kadının da aralarında bulunduğu bu 629 kişinin tamamını acilen karaya çıkarmak olmalıdır. Gemide tıbbi açıdan durum şimdilik stabil olmakla birlikte, yolcularımız bitkin halde ve yoğun stres altındalar” dedi.

İtalya’nın yeni hükümeti girişe onay vermedi

İtalya’da sistem karşıtı iki parti Lig ve Beş Yıldız Hareketi’nin kurduğu yeni koalisyon hükümeti, SOS Mediterranee’nin Akdeniz’den kurtardığı 629 kaçak göçmeni taşıyan Aquarius gemisinin İtalya’ya girişini reddetmişti.

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, geminin Malta tarafından kabul edilmesini istedi. Ancak Malta hükümetinin “kurtarma operasyonuyla ilgisi olmadığını” söyleyerek talebi reddetmesi, Avrupa Birliği’nin iki üyesi arasında krize yol açmıştı.

 

(Bianet, Euronews, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.