DünyaManşet

ABD ve Kuzey Kore’den ‘kalıcı barış’ taahhüdü

0

ABD ve Kuzey Kore liderlerinin Singapur’daki zirvesi sonrası imzalanan anlaşmada Washington güvenlik garantisi verirken Pyongyang nükleer silahsızlanma taahhüdünde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un Singapur’da bir araya geldi.

İki devletin başkanlarının tarihte ilk kez yüz yüze görüştüğü zirvede taraflar ikili ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik bir anlaşma imzaladı. Anlaşma metninde, “kapsamlı”, “derinlikli” ve “samimi” bir fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

ABD ve Kuzey Kore arasında “kalıcı” ve “sağlam” bir barışın oluşturulmasını hedefleyen anlaşmada ABD’nin “güvenlik garantileri” karşılığında Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması öngörülüyor.

Zirve sonrası bir açıklama yapan Trump, Kim ile “çok özel bir bağ” geliştirdiğini ve Kuzey Kore liderini “kesinlikle” Beyaz Saray’a davet edeceğini söyledi.

Kim de görüşme sonrası “dünyanın büyük bir değişime tanık olacağını” ve “geçmişi geride bıraktıklarını” kaydetti.

“Savaş oyunları” sona erecek

İmza töreninden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Trump, nükleer silahların iki ülke arasında ihtilafa neden olan unsurlardan birisi olmaktan çıktığı anda ABD’nin Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımların kaldırılacağını söyledi.

ABD Başkanı ayrıca Güney Kore ile her sene düzenledikleri ve Pyongyang yönetiminin tepkisini çeken askeri tatbikatların da sonlandırılacağını söyledi. “Savaş oyunları pahalıya mal oluyor ve masrafların çoğunu biz ödüyoruz” diyen Trump, tatbikatları “oldukça provokatif” olarak nitelendirdi.

Tarihe geçti

Henüz birkaç ay öncesine kadar Kuzey Kore’ye “ateş ve öfke” yağdırmakla tehdit eden Trump ve bunun karşısında ABD’yi nükleer silahlarla vurma tehdidinde bulunan Kim arasındaki bu görüşme tarihe geçti.

1950 ile 1953 yılları arasında yaşanan ve Türkiye’nin de NATO’ya katılmak için asker gönderdiği Kore Savaşı’ndan bu yana teknik olarak hâlâ savaş halinde olan ABD ve Kuzey Kore arasında sadece bir ateşkes anlaşması bulunuyor.

 

(DW Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.