ManşetTarım-Gıda

Çernobil nükleer faciasından bize kalan: İnek sütünde radyoaktif materyal tespit edildi

0

Çernobil nükleer kazasının üzerinden 30 yılı aşkın bir süre geçti ancak kazası sonrası plütonyum ve yüksek radyoaktif madde içeren nükleer atıkların gezegenimize olan etkisinin çapı hâlâ bilinmiyor.

Ukrayna’nın Pripyat kentindeki Çernobil Nükleer Santrali’nde 1986 yılında bir deney sırasında meydana gelen nükleer kazanın üzerinden yıllar geçmesine rağmen bilim insanları bölgede facianın yeni bir izine daha rastladı.

İngiliz Exeter Üniversitesi ve Ukrayna Ulusal Yaşam ve Çevre Bilimleri Üniversitesi’nden uzmanlar, Ukrayna’nın Rivne bölgesindeki özel bir çiftlikten aldıkları sütte, ineklere işleyen radyoaktif bir materyal tespit etti.

Tespit sonucunda ülkedeki bazı çiftliklerin farkında olmadan Ukrayna’daki litre başına 100 bekerellik (radyoaktivite birimi) güvenlik sınırının üzerinde radyoaktif sezyum içeren süt ürettiği ortaya çıktı.

Bazı çiftliklerde üretilen sütlerde litre başına 500 bekerel radyoaktivite yoğunluğu olduğu öğrenildi.

“Topraktaki radyoaktivite çok yüksek, acil müdahale gerekiyor”

Konuyla ilgili açıklama yapan araştırmacılardan Dr. İrina Labunska, devletin duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

Labunska, Rivne bölgesindeki topraktaki radyoaktivitenin çok yüksek olduğunu ve sütün nükleer kazaların etkisinin ne kadar uzun sürdüğünü gösterdiğini ifade etti.

 

(Sputniknews)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.