EnerjiManşet

“Nükleer santral isteyenlere 24 Haziran’da oy yok!”

0

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sinop Merkez’deki Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelerek “Nükleer isteyenlere 24 Haziran’da oy yok” dedi. Açıklamayı NKP Sözcüsü Kayhan Konukçu okudu.

Konukçu açıklamada, Sinop ve Mersin başta olmak üzere Türkiye’de yükselen nükleer karşıtı itirazın yok sayıldığını belirterek İzmir-Gaziemir’deki nükleer atıkların çevreyi tehdit ettiğini ifade etti.

“Nükleerin zararları ilk önce hukuk ve demokraside görülmüştür”

“Teknoloji fetişizmi ve popülist propaganda ile ülkemiz nükleer atık çöplüğü haline getirilmek istenmektedir” diyen Konukçu, yaşam hakkının yerli ve milli aldatmacası ile emperyalist çıkarlara feda edildiğini kaydetti.

Nükleerin zararlarının ilk önce hukuk ve demokrasi alanında görülmeye başlandığını belirten Konukçu, sözlerine şu şekilde devam etti:

Nükleerin zararları, ilk önce hukuk ve demokrasi alanında görülmeye başladı. Nükleer enerji sorunu, bir teknoloji sorunu olmanın ötesinde siyasi bir tercih sorunudur. Nükleer enerji teknolojisinin taşıdığı riskler bütün dünyada kabul edilmiş, Almanya, Japonya başta olmak üzere birçok ülke kendi topraklarında nükleerden vazgeçtiğini açıklamıştır. Ama ülkemiz ve bölge ülkeleri için büyük tehdit oluşturan NATO-ABD nükleer silahları, topraklarımızdaki askeri üslerde saklanmaya devam ediliyor. 7 Temmuz 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler’de oylanan ve büyük bir çoğunlukla kabul edilen “Nükleer silahların Yasaklanması” anlaşmasının oylamasında NATO ülkelerinin boykotuna Türkiye de katılmıştır.

Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için şimdiden 650.000 ağaçlık orman ekosisteminin katledildiğini belirten Konukçu, ÇED toplantısına halkın alınmadığını ve nükleer karşıtı mitingin OHAL yetkileri ile yasaklandığını hatırlattı.

“Emekten, barıştan yana, ekolojik değerleri savunanlara oy vereceğiz”

“Dünyada giderek artan savaş, ekonomik ve ekolojik kriz koşullarında, kirli, pahalı ve yok edici projelere karşı direnmek gerekiyor” diyen Konukçu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Nükleer maceraya sürüklenmiş bir Türkiye’de hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği ve yaşam hakkı garantisi kalmayacaktır. Nükleer, bir demokrasi sorunudur. Bunun için nükleer karşıtlarının sesinin halkın en yüksek kürsüsünden dile getirilmeye ihtiyacı var. Rusya ve Japonya ile imzalanan anlaşmalar iptal edilmeli, nükleer silahların yasaklanması anlaşması imzalanmalıdır. Yasa dışı nükleer atık ticaretinin tipik örneği olan Gaziemir’deki olayın failleri araştırılmalı, bilinenler yargı önüne çıkartılmalıdır. 

24 Haziran’da demokrasi talebiyle nükleer enerjiye, nükleer silahlara, nükleer savaşa, nükleer atıklara karşı, emekten ve barıştan yana, ekolojik değerleri koruyan, dünyanın ve insanlığın geleceğini savunan adaylara oy vereceğiz.  

(Sendika.org)

Yeşil Gazete’nin notu : 24 Haziran seçimlerine yönelik olarak Türkiye genelinde #Nükleercilereoyyok  twitter kampanyası başlıyor.

9 Haziran Cumartesi  20:00-22:00 arasında  #Nükleercilereoyyok  hashtagi ile seçmenlerin  oy verirken daha güvenli ve barış dolu bir gelecek ihtimalini gözeterek  nükleer santral  planlarını savunan adayları desteklememesi vurgulanacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.