Doğa MücadelesiManşet

Atikhisar Barajı’ndaki altın madeni sondajına tepki: “Çanakkale’de suyun adı zehir olmasın”

0

Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından Atikhisar’da yapılmak istenen altın madeni faaliyetine karşı tepkiler sürüyor.

Atakan Alkış ve Aytaç Güç’in Çanakkale Gündem’de çıkan haberine göre, ilçenin tek içme ve kullanma su kaynağı olan Akhisar Barajı’nda yapılmak istenen altın madeni faaliyetlerine ve ağaç katliamına karşı Çanakkale Rüzgar İnisiyatifi tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Donanma Çay Bahçesi ve Şakir’in Yeri’nin arasındaki yolda yapılan açıklamada “Suyun adı zehir olmasın” denildi.

Su kaynağı, siyanür ve diğer zehirli atıklar ile kirlenecek

Pazar günü (27 Mayıs) yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Atikhisar Barajı’nda yasadışı olarak devam eden altın madeni sondajına karşı, Çanakkale Rüzgar İnisiyatifi olarak, Çanakkale halkı ile birlikte mücadele edeceğimizi tüm yaşayanlara bildiriyoruz. Şirketinin 10 yıllık işletme süresince yaklaşık 100 milyon ton suyu kirleteceği öngörülmektedir. Bu miktar, Atikhisar Barajı’nın yıllık su kapasitesinin tam iki katıdır. 200 bin nüfuslu bir kentin tek kullanım suyu olma önemine sahip su kaynağımızın, siyanür ve diğer zehirli atıklar ile kirlenecek olmasını kabul etmiyoruz, kabullenmiyoruz!

“Güzele olan düşmanlığınız nedendir?”

“Danıştay kararının ağaç kesimine ve sondaja dur demesine rağmen hukuksuzca sondaj işletmesine devam eden şirket, halka karşı büyük bir suç işlemektedir. Bu suça ortak olanlar ise suyumuzu maden işletmesine satarak kendi iktidarlarını kuvvetlendirmektedir. Bu iktidar gücü geçicidir ve halktan gereken tepkiyi alacaktır. Sizlerin altın sermayesine olan katkınız bizim yaşamlarımızdan daha değerli değildir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan kentli yaşamı doğal, tarihi güzellikleridir. Güzele olan düşmanlığınız nedendir?”

“Kirli işletmenizin taşeronu olmayı kabul etmiyoruz”

“Şirkete soruyoruz. Kendi ülkesinde, bu şartlarda bir sondaj işletmesi gerçekleştirmesi mümkün mü? Çevre yasalarınız buna izin veriyor mu? Cevabı biz verelim. Hayır vermiyor! Biz Türkiye’de yaşayanlar olarak sizin kirli işletmenizin taşeronu olmayı kabul etmiyoruz.”

“Çanakkale halkı: Dağları oyanlara, onların yalanlarına kulak asmayın!

“Bizlerin konuştuğu, sizlerin bizi dinlediği ağaç kıyımına ve dağların tepelerinde dev çukurlar açarak toprağı ve suyumuzu zehirlemeye devam etmektedir. Buna dur demek için her an geç olmaktadır. Biran önce hep birlikte ses çıkarmak, toplumun çocuklarının geleceği için bir sorumluluktur, bir zorunluluktur. Çanakkale halkı: Dağların sesine kulak verin! Dağları oyanlara, onların yalanlarına kulak asmayın!”

Danıştay kararına rağmen bölgede yapılan ağaç katliamına karşı Çanakkaleliler büyük tepki göstermişti. Son olarak, iş araçlarının geçişi için yapılan yol yapım çalışmalarında yok edilen ağaçların görüntüsü kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı.

 

(Çanakkale Gündem)

You may also like

Comments

Comments are closed.