Ekolojik YaşamHafta SonuManşet

Kinocycle’dan belgesel gösterimi: Can Kazaz’dan İrem Çağıl’a ‘Başka Dünyanın İnsanları’

0

Kinocycle adıyla Ekim 2017’de İstanbul’dan bisikletle yola çıkan Benian Kara ve Uğur Cuya 3 kıtada 55 bin kilometre olarak planladıkları belgesel yolculuklarının, 2 bin kilometrelik kısmını tamamladı ve ‘Başka Dünyanın İnsanları’ belgesellerinin ilk gösterimini de 27 Mayıs Pazar günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) gerçekleştiriyorlar.

Yolculuklarını bisikletle yaptıkları ve amaçlarının da belgesel çekmek olması hasebi ile kendi maceralarını Kinocycle (Kino bakmak ve sinema; cycle ise bisiklet manasına geldiğinden Bisikletli sinema ya da Sinemasele diye çevirebiliriz)  olarak adlandıran Benian ve Uğur, yolculuklarının ilk 2 bin kilometresinde Bursa, Çanakkale, İzmir ve Antalya’daki Buğday Derneği’ne bağlı Tatuta Organik çiftliklerine ve şehirlerden kırsala göç etmiş insanların evlerine misafir oldular. Buralarda Atalık Tohumlar, Organik Tarım, Temiz Gıda, Gıda toplulukları ve Tersine Göç konularında “Başka Dünya’nın İnsanları” isimli bir dizi belgesel  çektiler.

İrem Çağıl’dan Can Kazaz’a kırsala yerleşenlerin hikayeleri

Kinocycle ekibinin hikayelerini anlattıkları insanlardan bazılarıysa şehirlerde “Temiz Gıdaya Nasıl Ulaşırız?” sorusunun cevabını ararken, Gıda Toplulukları kurmuş ve üreticilerle, “türetici” dedikleri tüketicileri biraraya getirmiş insanlar. Yaşamlarını şehirde sürdürmekten vazgeçerek, halihazırdaki işlerini dahi bırakarak, kırsala yerleşmiş, içlerinde Sineksekiz yayınevi kurucusu İrem Çağıl, müzisyen Can Kazaz ve gazeteci Murat Sevinç gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu bir grup insanla da tanışan Benian ile Uğur onların hikayelerini de bir bütünün parçaları olarak biraraya getiriyorlar.

Bir kısmını planlayarak bir kısmını ise sürprizlere açık bırakarak çıktıkları yolculukta Kinocycle ekibi, üretimlerini atalık tohumlarla ve hiç ilaç kullanmadan yapan, dünyanın her yerinden gönüllüler kabul ederek organik tarım konusunda eğitim veren ve ürettikleri temiz gıdayı şehirdeki insanlara ulaştırmak için insanüstü çabalar harcayan çiftçilerin hayatlarına dahil oluyor ve onların hikayesini anlatıyor Başka Dünya’nın İnsanları belgesellerinde. Bayramiç’ten Sevinç Özkaya, Elmalı’dan Serdar Tanal da bu insanlardan bazıları.

İlk gösterim TAK’da

‘Başka Dünya’nın İnsanları’nın ilk gösterimi ise  27 Mayıs Pazar günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK)  gerçekleştiriliyor.

Kinocycle

2017 Ekim ayında bisikletleriyle İstanbul’da yola çıkan Benian Kara ve Uğur Cuya’nın hedefi 55 bin kilometre yol yaparak 3 kıtada belgeseller çekmek. Daha önce gazetecilik yapmış olan Benian Kara ile yönetmenlik yapmış olan Uğur Cuya, yola çıkmadan önce kendilerine çeşitli kıtalarda belgesellerini yapmak üzere konular seçtiler ve buna uygun projeler hazırladılar. Bu yolculuğu da bisikletle yapmaya karar verdiler. Yolculuklarının ilk etabında Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgelerini geçtiler. Bundan sonra Gürcistan’dan çıkış yapıp Hindistan’a oradan Avustralya’ya ve oradan da Latin Amerika’ya geçerek belgesel yolculuklarına devam edecekler.

Hem belgesel filmler çektikleri hem de bunu bisiklet üzerinde yaptıkları için; kendilerine kino: bakmak, sinema anlamlarına gelen, ve cycle: (bisiklet) sürmek anlamlarına gelen iki kelimenin birleşiminden oluşan kinocycle adını koydular

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.