ManşetTürkiye

HDP Kadın Meclisi’nden 2018 seçim bildirgesi: Kreş Hakkı ve Engelleri Kaldırma Bakanlığı

0

Milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim eden Halkların Demokratik Partisi (HDP), dün Ankara’da İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda düzenlediği etkinlik ile hem HDP Kadın Meclisi’nin seçim bildirgesini açıkladı hem de adaylarını kamuoyuna tanıttı.

Düzenlenen etkinliğe, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri, milletvekili adayları, Türkiye’nin farklı noktalarından gelen partililer, feminist kurum temsilcileri, akademisyenler, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden ihraç edilen kadınlar, Cumartesi Anneleri, sol ve sosyalist parti temsilcileri ve seçmenler katıldı.

Gün, kadınlarla başlar, cesaretle dayanışan kadınlarla değişir”

Etkinliğin düzenlendiği salona ‘Bir Oy Demirtaş’a, Bir Oy HDP’ye’, ‘Kadınlarla Değişir’, ‘Em Livirin, Em Dikarin’ afişleri asılırken, HDP’nin kadın adayları için hazırlanan yeni seçim müziği de ilk defa salonda bulunanlar tarafından dinlendi. Kadınların ağırlıkta olduğu salonda gerçekleşen konuşmalar sırasında sık sık ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganları atıldı.

HDP Kadın Meclisi 2018 Seçim Bildirgesi kapsamında HDP resmi Twitter hesabından video paylaşıldı

HDP Kadın Meclisi için hazırlanan sinevizyon gösterimi gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak konuşan Pervin Buldan, kadınların AKP’nin iktidarda bulunduğu 16 yıl boyunca Olağanüstü Hal (OHAL) altında olduğunu belirtti.

24 Haziran erken seçimleri ardından HDP olarak Saray’ı Kadın Bakanlığı ve Engelleri Kaldırma Bakanlığı olarak kullanacaklarını belirten Buldan, sözlerini “Bir kez daha çağrı yapıyoruz, partimizin oy oranı bıçak sırtındadır ve çalamayacakları kadar oya ihtiyacımız var. Kenetlenerek, alanlarda olarak, ev ev dolaşarak ve kadınlarımızın elinden tutarak geleceğimize sahip çıkalım. Zafer mutlaka, biat etmeyen kadınların olacaktır” diyerek sonlandırdı.

HDP’li kadınların seçim bildirgesi

Buldan’ın konuşmasının ardından HDP Kadın Meclisi, milletvekili seçimlerinin deklarasyonuyla birlikte kadın beyannamesini açıkladı.

‘Kadınlarla Değişir’ sloganıyla hazırlanan seçim bildirgesinde, “Biz kadınlar bir araya daha sık geliyoruz, birbirimize daha çok inanıyor ve güveniyoruz. Yan yana geldiğimizde ortaya çıkardığımız kolektif gücün farkındayız” denildi.

Bildirgede yer alan maddelerden öne çıkanlar ise şöyle:

  • Bizler, kadınlarla ilgili tüm sorunlara doğrudan kadınların ve kadın örgütlerinin çözüm geliştirdiği ‘Kadın Bakanlığı’nı kuracağız.
  • Kadınların uluslararası birlikteliğinin kutlaması olan 8 Mart’ı kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz.
  • Kadınların eşit, parasız, ulaşılabilir, nitelikli ve anadilinde eğitim ve sağlık hizmetine ulaşmalarını sağlayacağız.
  • Toplumsal, kültürel ve siyasal alanda LGBTİ+’lara karşı her türlü eşitsizliğin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları atıp, eşit, özgür ve onurlu bir yaşam sürdürebilmenin koşullarını oluşturacağız.
  • Türkiye tarafından imzalanmış ve onaylanmış olan CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere tüm uluslararası sözleşmeleri etkin bir şekilde uygulayacağız.
  • Eğitimde ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe son vereceğiz.
  • Kadınların seçimle veya başkaca yöntemlerle oluşturulan karar mekanizmalarında eşit temsilini sağlayacağız.
  • Kadınlar eşdeğer işe eşit ücret alacak. Çalışma hayatının her alanında eşitliği sağlayacak politikaları hayata geçireceğiz.
  • Kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele edeceğiz. Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin (İstanbul Sözleşmesi) derhal hayata geçirilmesi için gerekli tüm adımları atacağız.
  • Şiddete maruz kalan kadınların 7/24 arayabilecekleri, uzman personelin görevlendirildiği ALO Şiddet Hattı kuracağız.
  • Şiddet mağdurlarının kamusal sağlık ve sosyal destek sistemlerinden ücretsiz yararlanmaları sağlanacak.
  • Cinsel şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri ‘Tecavüz Kriz Merkezleri’ açılacak.
  • Hâkim, savcı ve avukatların toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi zorunlu hale getirilecek. Kadına yönelik şiddette başvuru, soruşturma ve yargılama süreçlerinde kadına yönelik şiddet alanında uzman kolluk güçleri ile hakim ve savcılar görevlendirilecek.
  • Kadın ve çocuklara yönelik her türlü cinsel ve fiziksel şiddet davalarına bakacak ihtisas mahkemelerinin kurulması sağlanacak.
  • Kreşlerin ulaşılabilir, ücretsiz, anadilde ve 24 saat açık hizmet vermeleri sağlayacağız.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği dersi zorunlu ders olarak müfredata eklenecek.
  • Kurulacak ‘Engelleri Kaldırma Bakanlığı’ bünyesinde hizmet verecek olan ‘Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’ sadece engelli kadınların sorunlarıyla ilgilenecek ve çözüm politikaları geliştirilecek.
  • Kadınların tarım üretiminde ekolojik ve kadın merkezli bir çalışma ve değer yaratma anlayışıyla hareket ettiği ekolojik köyler, kooperatifler kurmalarını destekleyeceğiz.
  • Siyasi partiler yasası değiştirilerek eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması sağlayacağız.

 

(Gazete Karınca)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.