Ekolojik YaşamManşet

Başlangıçtan bugüne insanlar vahşi hayvanların yüzde 83’ünü, bitkilerin ise yarısını yok etti

0

Bugün 22 Mayıs Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü. Biyoçeşitlilik Günü’nde sunulan yeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların yüzde 0,01’ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.

‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre insanlar, yeryüzünün sanılandan çok daha küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen canlıların yok olmasına sebep oluyor. Araştırmada bakterilerin dünyadaki biyokütlenin yüzde 13’ünü oluşturduğu bitkilerin ise yüzde 82’lik oran ile en kalabalık grup olduğu da ortaya çıktı.

İnsanın ihtiyacına göre şekillenen gezegen: Kuş türlerinin %70’i kümes hayvanı

Böcekler, mantarlar, balıklar ve diğer bütün canlılar ise dünyanın biyokütlesinin sadece yüzde 5’ini oluşturuyor. Okyanustaki hayat ise gezegendeki biyokütlenin yüzde 1’ini temsil ediyor.

Bazı bilim insanları yeryüzünün içinde bulunduğu çağı Anthropocene yani İnsan Çağı olarak adlandırıyor. Yapılan bu son araştırmada da bu tanımın izlerini bulmak mümkün. Araştırma, kümes hayvanlarının dünyadaki bütün kuşların 70’ini oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Memelilerde ise durum daha da çarpıcı. Memelilerin yüzde 60’ı çoğu büyükbaş hayvan ve domuz olmak üzere çiftlik hayvanı. Yüzde 36’sı insan, yüzde 4’ü ise vahşi memeliler.

 

(BBC Türkçe, Guardian)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.