Günün Manşetiİklim KriziManşet

Dünyada bir ilk: Kosta Rika fosil yakıtları tamamen yasaklamaya hazırlanıyor

0

Orta Amerika ülkesi Kosta Rika karbonsuzlaşmaya yönelik tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. 

İklim Haber’de çıkan habere göre, Kosta Rika’nın yeni başkanı Carlos Alvarado, fosil yakıtları yasaklama ve dünyanın tamamen karbondan arındırılmış ilk ülkesi olma planını açıkladı.

38 yaşında eski bir gazeteci olan Alvarado, kararı geçtiğimiz Çarşamba günü göreve başlama töreninde duyurdu.

Ülkenin yeni başkanı Alvarado, “Karbondan arınmak bizim kuşağımızın en büyük görevidir ve Kosta Rika dünyanın ilk ülkelerinden biri olmasa da, bunu başarabilmeli. Temiz ve yenilenebilir enerjilerin kullanılmasını sağlamak için ekonomimizde fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldırmak gibi güzel bir görevimiz var” diyor.

Alvarado geçtiğimiz ay, Orta Amerika ülkesinin bağımsızlığının 200. yılına denk gelen 2021’e kadar ulaşımda fosil yakıt kullanımını sona erdirmek için bir plan uygulamaya başlayacağını da açıklamıştı. 

Kosta Rika elektriğinin %99’undan fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak üretiyor.

Ancak uzmanlar, çevresel adanmışlığıyla bilinen bir ülkede bile sıfır karbon ulaşım hedefine hızla ulaşmanın zorlu bir meydan okuma olduğuna dikkat çekiyorlar. 

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde çalışan Kosta Rikalı enerji araştırmacısı Jose Daniel Lara, fosil yakıtların birkaç yıl içinde tamamen ortadan kaldırılmasının büyük olasılıkla gerçekçi olmadığını ifade ediyor. Ancak planın bu amaca yönelik daha hızlı harekete zemin hazırlayacağını da ekliyor. 

Kosta Rika, ulaşımda yüzde yüz elektriğe geçiyor

 

(İklim Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.