ManşetTürkiye

“Betonya”ya karşı “Bathonea”: Avcılar’daki antik kent arkeoloji parkına dönüşüyor

0

İstanbullulara nefes aldıracak bir proje Avcılar’da hayata geçiyor.

Kanal İstanbul güzergâhında yer alan ve dünya en büyük 10 keşfi arasında gösterilen 2 bin 700 yıllık Bathonea Antik Kenti’nden kalan kalıntıların bulunduğu alan arkeoloji parkına dönüştürülecek.

Avcılar ilçesi Firüzköy semtinin güney kıyıları ve E-5 otoyol ile E-6 otoyol arasında yer alan “Bathonea Arkeopark” projesi ile tarih, doğa ve arkeoloji korunacak.

Türkiye’nin en büyük Arkeopark projesi içinde arkeolojik kazılar uzun yıllar sürecek.

Aynı zamanda yerli ve yabancı turistler de bölgeyi ziyaret edebilecek.

Ancak alana araçla girişe izin verilmeyecek.

Toprağa zarar vermemek için platform kurulacak, tarihi eserler yeni yapılacak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek

159 yaşındaki dünyanın en büyük şehir parklarından Central Park’taki gibi 3 tekerlekli bisikletler kullanılacak.

Küçükçekmece Gölü etrafında kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanları ziyaretçiler gezme imkânı da bulacak.

Ancak bölgeye kurulan platformlar sayesinde kazı alanına ayak basılmayacak, toprak parçaları zarar görmeyecek.

Bathonea Antik Kenti kazı çalışmalarından çıkan tüm eserler ise “Bathonea Arkeopark”a yapılacak arkeoloji müzesinde sergilenecek.

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli

100 binin üzerinde yurttaşa istihdam alanı yaratılacak

Basın mensuplarıyla 11 Mayıs’ta kazı alanını gezen Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, toplam 400 hektarı kapsayan “Bathonea Arkeopark” projesinin turizme, doğal ve kültürel zenginliklerimizin tanıtılmasına ve istihdam olanağıyla ülke ekonomisine neler kazandırılabileceğini şu sözlerle anlattı:

“Biz korumacıyız. Tarihi de, doğayı da, arkeolojiyi de koruruz. Ama kuru kuru korumacı değiliz. Bunu ekonomiye, turizme kazandırırız. Buranın hemen komşusu olan mahallelerimiz var. Yeşilkent mahallesi gibi. Burası oradaki insanlar için iş ve istihdam demektir. Proje bittiği zaman 100 bini aşkın iş ve istihdam alanı yaratılmış olacak. İstanbul’un bu kadar merkezi yerinde, her yere yakın bir yer bugüne kadar korunmuştur. Ama bu kadar korunan bir yerin en kısa zamanda da ekonomiye kazandırılması gerekir. Biz bu alanı bu şekilde değerlendirmek üzere koruma amaçlı imar planımızı yaptık. Kazının başında bulunup burayı Avcılar’a kazandıran Kocaeli Üniversitesi’ne de teşekkür etmek istiyorum.”

20 binin üzerinde kuş kuzeyden güneye göç ederken burada konaklıyor

“Devletin tüm uygulamalarına, prosedürlerine uyan bir halk var. Onlar bütün yasaklara rağmen çocukları için imarsız bir şekilde yapılanmaya gitmemişler. Firuzköy halkı burada çok önemli bir faktördür. Altta tarihi koruyorsunuz üstte de doğayı. Çünkü burada 357 çeşit kuş türü konaklıyor. 20 binin üzerinde kuş kuzeyden güneye göç ederken burada konaklıyor. Sizler de bildiğiniz gibi leylek ölümleri meydana geliyor. Elektrik direklerinin üzerine konan leylekler çarpılarak ölüyorlar. Ama gördüğünüz şu alan da onlar için bir yaşam alanı. Biz 2015 kışında geldiğimizde İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencileri burada yorgun ve yaralı leylekleri konaklatmışlardı. Biz de kendimiz için düşündüğümüz klimaları götürüp leyleklere vermiştik. Başka yaban hayvanları da var. Bu yaralı kuşlar kışı burada geçirip yollarına devam ediyorlar. Yani burası sadece insanların otobanı üzerinde değil. Hem E5 otoyolu üzerinde hem de kuşların otobanı üzerindeyiz.”

Meksika’dan gelen yılan balıkları burada ürüyorlar

“Ayrıca Meksika’dan gelen yılan balıkları burada ürüyorlar. Kelebekler Vadisi’nde görülmeyen çeşitlerin bir çoğunu burada görebilmek mümkün. Gerek böcek, gerek endimik bitki türleri aynı zamanda da kuş türleri ve yılan balığı olmak üzere burada yaşamını sürdüren bir ekolojik yapı var. Burası ekolojik dengenin İstanbul’da korunduğu yer. Buradan gençlere sesleniyorum. Onlar ekolojiye çok önem veriyorlar. Ekolojik yapıyı havada, karada ve denizde koruyan yer Avcılardır. Özellikle Bathonea’ya gençlerin sahip çıkacağına, koruyacağına inanıyoruz.”

Avcılar Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Sibel Özkan

Kazı alanında gerçekleşen gezi ve basın açıklaması sonrası 15-16 Mart 2018 tarihlerinde Avcılar’da gerçekleşen Uluslararası Avcılar Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi olan “Bütün Yollar Avcılar’dan Geçer” isimli kitabın tanıtımı ve proje sunumu akademisyen, tarihçi, çevre bilimciler, STK’lar ve medya mensuplarının katılımıyla Firuzköy Dinlenme Tesisleri’nde gerçekleşti.

Proje hakkında:

Bathonea Arkeopark projesi 14 ana bölümden, içinde ören yeri, arkeoloji müzesi, araştırma merkezi, çocuk kazı parkı, botanik park, kuş gözlem merkezi, dinlenme alanı piknik alanı, yürüyüş alanı, koşu parkuru ve bisiklet pisti, spor faaliyetleri alanı, binicilik alanı, festival ve konser alanı, organizasyon alanı ve ulaşım transfer merkezlerinden oluşacak.

Rakamlarla Bathonea Arkeopark:

3.800.000 m2

-856.000 m2 Ören Yeri

-68.000 m2 Arkeoloji Müzesi

-117.250 m2 Araştırma Merkezi

-75.000 m2 Çocuk Kazı Parkı

-237.000 m2 Çiçek Bahçesi

-155.500 m2 Kuş Gözlem Evi

-207.000 m2 Dinlenme Alanı

-228.000 m2 Piknik Alanı

-525.500 m2 Yürüyüş Alanı-5 km Koşu Parkuru-400 m Bisiklet Pisti

-102.000 m2 Spor Alanı

-165.500 m2 Binicilik Alanı

-180.000 m2 Festival ve Konser Alanı

-70.500 m2 Organizasyon Alanı

-177.000 m2 Ulaşım Transfer Merkezi

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.