Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Finike’de sedir ormanlarını korumak isterken öldürülen Büyüknohutçu çifti anılıyor

0
ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE CEVRECI ALI ULVI- AYSIN BUYUKNOHUTCU (FOTODAKILER) CIFTININ OLDURULMESINE ILISKIN DAVADA TUTUKSUZ SANIK FATMA YAMUC, CINAYET SUCUNDAN BERAAT ETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Alacadağ Mahallesi sınırlarındaki Kızılcık Yaylası’ndaki çiftlik evinde yaşayan ve bölgedeki sedir ormanlarında faaliyet yürüten mermer ve taş ocaklarına karşı açtığı davalarla tanınan Ali Ulvi Büyüknohutçu ile eşi Aysin Büyüknohutçu bir yıl önce bugün, 9 Mayıs 2017’de evlerinde öldürülmüş olarak bulunmuşlardı.

Büyüknohutu çifti cinayetinin yıldönümünde ekoloji aktivistleri ve sivil toplum kuruluşları anma etkinlikleri düzenliyor.

Antalya Ekoloji Meclisi’nden anma

Ali ve Aysin Büyüknohutçu çifti, vahşice katledilmelerinin birinci yıldönümünde bugün (9 Mayıs) Antalya’daki mezarlarının başında yakınları ve dostları tarafından anılacak.

Antalya Muratpaşa’daki Andızlı Mezarlığı’ndaki anma, saat 18:30’da başlayacak.

DİÇEP’ten basın açıklaması

Büyüknohutçu çifti cinayetinin yıldönümünde Didim Çevre Platformu (DİÇEP) ve bir çok çevreci örgütü içinde barındıran Ekoloji Birliği bir basın açıklaması yaparak olayların gelişimini ve çevre mücadelesi verenlerin karşılaştıkları sorunları aktardı.

Basın açıklamasını okuyan DİÇEP dönem sözcüsü Saime Özarslan, sözlerini, “Bugün 9 Mayıs 2018. Bugün her bir yaşam savunucusunun kalbi, Ali Ulvi ve Aysin için atıyor. Bugün Toroslar’dan esen rüzgar, Ali Ulvi ve Aysin’in nefesini taşıyor. Bugün Finike’nin sedir ormanları; kurdun ve kuşun şarkısıyla Ali Ulvi ve Aysin’i uğurluyor bir defa daha. Bugün ve bundan böyle her gün, Ali Ulvi ve Aysin, yaşamı savunanların mücadelesinde yaşıyor. Ve bizler de bu iki güzel ruhun şiarını taşıyoruz yarına ve sonraki yıllara. “Korkmuyoruz” ve mücadeleye devam ediyoruz!” diyerek noktaladı.

KOS’tan anma etkinliği çağrısı

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) da Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesinin yıldönümünde Fatih Ormanı Darüşşafaka kapısında 19:00’da başlaması planlanan bir anma etkinliği düzenliyor.

KOS anma etkinliği çağrısında, “Tam bir yıl önce karanlık bir cinayetle yitirdiğimiz, Finike’nin sedir ormanlarını savunan, taş ocaklarına karşı mücadele eden Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’yu yaşatmak için 9 Mayıs Çarşamba mücadele alanlarımızda aynı metni okuyoruz” bilgisini paylaştı.

Etkinliğe katılmak için ilgili bağlantı üzerinden bilgi edinebilirsiniz.

EGEÇEP’ten basın açıklaması

Büyüknohutçu çifti cinayetinin yıldönümünde Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP – Ekoloji Birliği de bir basın açıklaması paylaştı.

“Bugün 9 Mayıs 2018. Türkiye ekoloji hareketini ve bu hareketi destekleyen her bir yaşam savunucusunu, alışık olmadığı bir biçimde sarsan bir olayın üzerinden tam bir sene geçti.

Bugün 9 Mayıs 2018. Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu’yu, içinde sayısız karanlık ilişkinin bulunduğu bir cinayette yitirişimizin yıldönümü. O günden bugüne, kötü bir suç filmi senaryosundaki gibi gelişen olayları ve cinayetin üzerinden bir türlü kalkmayan şaibeyi gün be gün takip ettik, edeceğiz.” denilen basın açıklaması şu sözlerle sona eriyor,

“Bugün 9 Mayıs 2018. Bugün her bir yaşam savunucusunun kalbi, Ali Ulvi ve Aysin için atıyor. Bugün Toroslar’dan esen rüzgar, Ali Ulvi ve Aysin’in nefesini taşıyor. Bugün Finike’nin sedir ormanları; kurdun ve kuşun şarkısıyla Ali Ulvi ve Aysin’i uğurluyor bir defa daha. Bugün ve bundan böyle her gün, Ali Ulvi ve Aysin, yaşamı savunanların mücadelesinde yaşıyor.

Ve bizler de bu iki güzel ruhun şiarını taşıyoruz yarına ve sonraki yıllara:

“Korkmuyoruz” ve mücadeleye devam ediyoruz!”

Ne olmuştu?

9 Mayıs 2017’de, Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu Kızılcık Yaylası’ndaki evlerinde ölü bulundu. Bölgeye yeni taşınmış olan Ali Yamuç gözaltına alındı ve üç gün sonra tutuklandı. Cinayeti itiraf etti, “para için” yaptığını söyledi. Mahkemedeki ifadesinde kapatılan bir mermer ocağını azmettirici olarak gösterip, kendisine 50 bin TL para teklif edildiğini anlattı. Bir hafta sonra, katil Ali Yamuç’un eşi Fatma Yamuç, cinayete iştirak suçuyla tutuklandı.

Ali Yamuç, savcılık ve mahkemede ifadelerinde, kapatılan mermer ocağında çalışan ’Çirkin’ lakaplı kişinin, cinayetler için 50 bin TL teklif ettiğini, 3 bin TL’sini ödediğini ileri sürdü. Takip eden günlerde eşi Fatma Yamuç yardım ve yataklıktan tutuklandı.

20 Eylül 2017’de, “güvenlik” gerekçesiyle Elmalı Cezaevi’nden Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne nakledilen Ali Yamuç, ölü bulundu. Alanya Savcılığı’nın hazırladığı rapora göre, Ali Yamuç’un, kaldığı koğuştaki diğer hükümlü ve tutuklular kahvaltıya gittiği sırada koğuşta kaldığı, tuvalette eşofman lastiğiyle duvarda kendini astığı belirtildi.

11 Ocak 2018’de, Aysin ve Ali Büyüknohutçu çifti cinayeti davası başladı: Fatma Yamuç hakkında cinayete yardım ettiği gerekçesiyle ‘kasten öldürme’ ve ‘birden fazla kişiye karşı gece vakti konutta silahla yağma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet istendiği davanın ilk duruşması görüldü.

14 Mart 2018’de Aysin ve Ali Büyüknohutçu çiftinin evlerine yaklaşık 300 metre mesafede bulunan ve mahkeme yoluyla kapattırdığı ki mermer ocağı için yeniden ÇED başvurusu yapıldı! Hemen ertesi gün Fatma Yamuç, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Duruşma eksik hususların giderilmesi için ertelendi.

Bir ay sonra ise mahkeme, azmettiricilerin tespiti için Finike Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.