EnerjiGünün Manşeti

Japonya güneş enerjisi devrimine 2 yıl mesafede

0
Uygulandıkları yüzeylerdeki kıvrımlara uyum sağlayabilen perovskite güneş hücreleri güneş enerjisinde yeni fırsatlar sunuyor. ( Fotoğraf: Tokyo Üniversitesi )

Asian Review’daki Takuro Kusashio imzasıyla yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü muhabiri Afşin Altuntaş’ın çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Panasonik ve Sekisui Kimya geleneksel güneş panellerine göre daha dayanıklı ve büyük güneş panellerini üretecek teknolojiyi geliştirdi. Sonuç köşeli yüzeylere ve duvarlara da monte edilebilecek bir güneş paneli oldu. Konvansiyonel güneş panelleri bu açıdan pek de kullanıcı dostu değil.

Yeni gelişen güneş panelleri ihtiyaç duyduğu enerjinin daha fazla bir kısmını güneş enerjisinden tedarik etmek isteyen topluluklarda umutları arttırdı.

Uygulandıkları yüzeylerdeki kıvrımlara uyum sağlayabilen perovskite güneş hücreleri güneş enerjisinde yeni fırsatlar sunuyor. ( Fotoğraf: Tokyo Üniversitesi )

Güneş panellerindeki bu gelişmeler ilk kez 2009 yılında Toin Universitesi ( Yokohoma )’dan Prof. Tsutomu Miyasaka tarafından duyuruldu. O günden beri bu icadın Miyasaka’yı Nobel Ödülüne taşıyabileceği tartışılıyor.

Bunun sebebi perovskite güneş panelleri hafif, ince, bükülebilir ve çatı, sütun malzemeleri ve arabalarda dahil geleneksel güneş panellerinin uygulanamadığı yüzeylerde uygulanabilir olması.

Panasonik 20 cm/20 cm perovskite güneş panelleri geliştirdi. Bu hücrelerden oluşan paneller birleştirilerek ticari kullanımı mümkün kılabilecek kadar büyük levhalar oluşturabiliyorlar. Şirket panellerin verimliliğini %20 arttırmayı hedefliyor şimdiden yolun yarısındalar.

Bu arada hali hazırda silikon güneş hücreleri kendilerine çarpan güneş enerjisinin %25 ini elektrik enerjisine çevirebiliyor.

Sekisui Kimya perovskite hücresinin güç sağlayan kısmını bozulmasını/aşınmasına engelleyecek bir film ile kapladı. Hücrenin kullanım ömrünün 10 sene olacak ve 20 yıl kullanım ömrü olan geleneksel silikon panellere göre %20 daha hafif olacak.

Bu tipte bir güneş hücresinin kullanım ömrü geleneksel güneş hücrelerine göre daha düşük olduğundan büyük çaplı güneş tarlalarında uygulanamaz fakat yolunu geleneksel güneş panellerinin uymadığı niş pazarlarda bulması bekleniyor. Bu yeni teknoloji büyük binaların ve ticari tesislerin kendi elektriklerini düşük maliyetler ile üretmesinin yolunu açacak.

Bu hücrelerin geliştirilmesinde Panasonik ve Sekisui Kimya Japonya’nın Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknolojilerini Geliştirme Organizasyonu’ndan destek aldı ( NEDO )

Güneş enerjisi üretimi Japonya’da 2012 destek tarif programı sonrası gözle görülür biçimde arttı. Doğal Kaynaklar ve Enerji Ajansı verilerine göre 2016 mali takviminde Japonya 51 milyar kwh elektriği güneşten elde etti ki bu 2010 yılında güneşten elde ettiği enerjinin 15 katından yüksek bir rakama tekamül ediyor. ( 3,5 milyar kwh )

Fakat Japonya’nın solar hücre üreticileri daha düşük fiyatlı alternatifler sunabilen Çin’li rakiplerine piyasayı kaptırıyor.

Güney Kore, İsviçre ve İngiltere ve diğer ekonomilerde perovskite güneş hücrelerini geliştirmek konusunda aceleciler. Fakat Japonya bir adım önde gözüküyor ve Japon halkının üretim cesaretinin yerel ekonomiye avantaj sağlaması bekleniyor.

Japon hükumeti 2030 yılına kadar güneş enerjisinin ülkenin genel üretimindeki payının %7 sini karşılamasını hedefliyor. Aynı zamanda NEDO güneş enerjisi ile kWh başına üretim maliyetlerinin 20 Yen’den 7 Yen’e (7 cent) düşmesini istiyor.

 

Haberin İngilizce orijinali

Yeşil Gazete için çeviren: Afşin Altuntaş

(Yeşil Gazete, Asian Review)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.