Hayvan HaklarıManşet

İstanbul Boğazı’ndaki balıkçılara “yelkovan kuşu” uyarısı

0

Yelkovan kuşları, yaşamlarının büyük bir kısmını denizde geçiren deniz kuşları olarak biliniyor.

Avlanmak için denize dalan kuşlar, kıyıdaki balıkçıların oltalarına takılıyor.

Olta iğneleri ile yaralanan yelkovan kuşları, kuş gözlemcileri ve bazı balıkçıların çabalarıyla kurtarılmaya çalışılıyor.

Denizin hemen üzerinde, kanatları suya değecek kadar yakın hareket eden yelkovan kuşları Akdeniz Havzası’ndan Karadeniz’e doğru göç ederken İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda görülüyor.

Arnavutköy Sahili’nde de yoğun bir şekilde görülen kuşların çok sayıda balıkçının oltasına takılarak yaralanması kuş gözlemcilerini harekete geçirdi.

Pek çok kuş gözlemcisi kuşları kurtarmak için İstanbul Boğazı’na geldi.

Çevre Bilimci ve yazar Nükhet Barlas, yelkovan kuşlarının normal şartlarda Boğaz’da küçük sürüler halinde ve çok hızlı geçtiğini söyledi.

Kuşların bahar aylarında bir araya geldiğini belirten Barlas şöyle konuştu:

“Geçen yıl Garipçe açıklarındaydılar. Kıyıya kadar geldiler, orada böyle bir balıkçı sorunu olmadığı için problem yaşanmadı. Ağlara takılıyorlar, oltalara takılıyorlar. Elimizden geldiği kadar kurtarmak için yardım etmeye çalıştık.

Bu kuşlar koruma altındaki türler. Akdeniz Bölgesi’nde olan bir yelkovan türü bu. Akdeniz ile Karadeniz arasında hızla gidip geliyor. 2014 yılında 90 bin tane sayılmış. Buradaki bir zarar bütün küresel nüfusu etkileyebiliyor. Milli Parklar, Orman Bakanlığı, Beşiktaş Belediyesi Zabıtası koştu sağ olsunlar ama hafta son ve tatile denk geldiği için balık tutmayı yasaklayamadılar. Umarım acil eylem planları olur bu tür durumlar için.”

“İstanbul yelkovanlara mezar olmasın”

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç ise yaptığı yazılı açıklamada iki günde yüzlerce yelkovanın yaşamını kaybetmesinden endişe edildiğini belirtti.

“İstanbul yelkovanlara mezar olmasın” diyen Dicle Tuba Kılıç, yelkovanların küresel nüfusunun 15 bin 337 ila 30 bin 519 çift arasında olduğunu ifade ederek, yelkovanlar, ekim sonu kasım başında üreme alanı olan kayalık kıyılar ve açık deniz adacıklarına döndüğünü, diğer dönemlerde Karadeniz ve Akdeniz’e yayıldığını hatırlattı.

Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlileri ise Arnavutköy Sahili’nde yelkovan kuşlarının oltaya takılması halinde kurtarmak ve denize salmak için tedbir amaçlı bekliyor.

 

(CNN Türk, NTV)

You may also like

Comments

Comments are closed.