EnerjiManşet

ABD ve Fransa, İran ile yeni bir nükleer anlaşma istiyor

0

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran ile yeni bir nükleer anlaşma için çalışılması konusunda anlaştı.

Trump ve Macron yeni anlaşmanın, İran’ın nükleer programını kontrol altına almasının yanı sıra, bu ülkenin bölgedeki etkinliğini azaltacak hükümler de içermesini istiyor.

Açıklama iki liderin Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ortak basın toplantısında bir kez daha İran ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmayı sert bir dille eleştirdi.

Donald Trump, kaygılarının giderilmemesi halinde 12 Mayıs’ta anlaşmadan tamamen çekileceklerini söyledi.

ABD anlaşmadan tamamen çekilirse, İran’a yeniden ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlayacak.

İran’dan ABD’ye nükleer anlaşma tehdidi

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Şemhani, ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkması durumunda İran’ın da “Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasından (NPT) çıkabileceğini belirtti.

Şemhani, nükleer anlaşmanın imzalanmasından bu yana ABD’nin anlaşmaya uymadığını savundu.

ABD’nin nükleer anlaşmadan “çıkması, kalması fakat uygulamaması ya da uygulamayı ertelemesi” seçeneklerinin her birinin ülkesinin maslahatına olmayacağını ifade eden Şemhani, istedikleri seviyede nükleer faaliyetleri tekrar başlatabileceklerini ve hiçbir ülkeye “kırmızı çizgilerini” aşma izni vermeyeceklerini dile getirdi.

Ocak ayında yaptıkları açıklamada, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yaptırımlara ilişkin maddesini iptal etmeyeceğini bildiren ABD’li yetkililer, ülkeye sağlanan yaptırım muafiyetinin 120 gün uzatıldığını kaydetmiş, anlaşmaya varılmaması durumunda, bunun ABD Başkanı Donald Trump’ın son uzatma kararı olduğu ifade edilmişti.

 

(BBC Türkçe, Guardian)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.