EnerjiManşet

Sinop NGS için kesenin ağzı daraldı, Itochu çekiliyor!

0

2013 yılının Mayıs ayında  Türkiye ve Japonya Hükümetleri arasında imzalanarak kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS)’ne finansman sağlaması  öngörülen Itochu projeden çekileceğini açıkladı.

Türkiye’nin aktif fay hatlarına sahip bir coğrafyada bulunması nedeniyle santrali kurmak için fizibilite çalışmaları yürüten  Mitsubishi’nin  santralin güvenli bir şekilde inşa edilebilmesi amacıyla yüksek bilgi ve donanım sahibi insan kaynağı ile teknolojisini kullanması gerektiği üzere  artan proje maliyetlerine bağlı olarak  toplam maliyet de artıyor. Nitekim geçenlerde Mitsubishi tarafından iki kat artması beklenebileceğini öngörülen maliyetlerin kendi hesaplarına uymaması nedeniyle  Itochu Şirketi finansal gruptan  çıktı.   Itochu ‘nun  bu şekilde finansör gruptan çıkmasının   Sinop NGS  projenin gecikmesine neden olacağı düşünülüyor.  Zira bu şekilde , %30 ‘unun konsorsiyum, %70’inin ise Uluslararası İşbirliği için Japon Bankası  ve diğer finansörler tarafından karşılanacağı düşünülmüş olan projenin maliyetinin karşılanması açısından dengeler bozulmuş oldu.

Bununla birlikte  Mitsubishi ve diğer finansörler  ise Temmuz ayına kadar bütçelerini revize etmeyi Temmuz ayına ötelemiş bulunuyorlar .   Başlangıçta konsorsiyum için finansmanın  %51’lik kısmın  Mitsubishi , Itochu ve Fransa Elektrik Engie ; %49’luk kısmın  EUAŞ ‘ı da içeren diğer yerli kuruluşlar tarafından üstlenileceği düşünülmüştü. Itochu’nun projenin finansmanından çıkması  maliyetleri en az iki kat artan  Sinop NGS Projesini şimdi daha da riskli konuma getirdi.

Reaktörlerinin Mitsubishi – Areva  ortaklığındaki ATMEA şirketi tarafından kurulması ve  4480 Megavat elektirk üretme kapasitesine sahip olması öngörülen santralde  4 . nesilden basınçlı su reaktörü ATMEA 1’in  işletilmesinden ise Fransız Elektirk Şirketi Engie sorumlu olacak.  Bu çerçevede EUAŞ %20-45 arasında bir oranda hisse sahibi olurken proje için kağıt üzerinde öngörülmüş olan fakat en az 2 katına çıkması beklenen maliyet 15,8 Milyar  Dolar.  Bununla birlikte Akkuyu gibi Sinop için de uzun vadeli yüksek fiyattan alım garantisi olarak  1 kilovatsaati için 10,83 Dolar sent fiyatla 20 yıl boyunca alım garantisi verilmiş durumda.

Projede bu denli riskler  ve belirsizlikler olmasına rağmen ve henüz yer lisansı dahi alınmamış olan  santralin kurulması yönünde hazırlıklara devam edliyor. Nitekim  inşaatına belki de hiç başlanamayacak olan  santral için %99’u orman olan İnceburun’da 10 kilometrekare alan içinde gerçekleştirilen  tırpanlanma faaliyetiyle  neredeyse  ormanlık alanın %20’si ağaçsızlaştırılmış bulunuyor.

(Nikkei, Yeşil Gazete) 

Pınar Demircan 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.