DünyaManşet

Ömür boyu hapsi istenen Bosnalı Sırpların eski lideri Karadziç’ten temyiz başvurusu

0

Dün Lahey’de Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç‘in temyiz duruşması vardı.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi savcıları, verilen 40 yıl hapis cezasını az bularak, 10 ayrı konuda suçlu bulunan Sırp liderin ömür boyu hapse mahkum edilmesini istedi.

Radovan Karadziç, karara itiraz etti.

Karadziç avukatı aracığılıyla yaptığı başvuruda, adil bir şekilde yargılanmadığını ve savunma hakkının ihlal edildiğini ileri sürererek, tekrar yargılanmayı talep etti.

Karadziç’in avukatı Gate Gipson, temyiz başvurusuyla ilgili şunları söyledi: “Başkan Karadziç bu davada kendisini temsil etmek ile kendi savunmasına tanıklık etmek arasında seçim yapmaya zorlandı, bu tür bir konuma zorlanarak, Başbakan Karadziç’in kendini temsil etme hakkı ihlal edildi.”

Uluslararası Ceza Mahkemesi 2016 yılında, Radovan Karadziç’i 1995’te Srebrenitsa’da 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun öldürülmesi, savaş suçları ve insanlığa karşı suçtan 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Srebrenitsa’daki kurbanların ailelerinin kurduğu derneğin üyes Munira Subasiç, Karadziç’in cezasını hiç bir şekilde indirilmemesinden yana: “Ömür boy hapis ve soykırımla suçlanmazsa, o ceza almış sayılmaz.”

Davaya bakan savcılar ise Karadziç’in daha fazla ceza alması gerektiğini belirterek itirazda bulundu. Uluslararası Ceza Mahkemesi, iki tarafın da itirazlarını bugün değerlendirecek.

 

(Euronews)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.