EnerjiManşet

Berlin’de iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji tartışıldı

0

Doksan ülkeden bakanlar, şirket yöneticileri ve sivil toplum temsilcileri Berlin’de düzenlenen Uluslararası Enerjide Dönüşüm Diyaloğu konferansında buluştu.

Konferansta Paris İklim Anlaşması’nın öngördüğü 2030 yılı hedefleri masaya yatırıldı.

Dördüncüsü gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, uluslararası işbirliğinin şart olduğunu, “küresel sorunlara ancak küresel stratejilerle yanıt verilebileceğini” söyledi.

Maas’ın dikkat çektiği konulardan biri de iklim değişikliğinin, göçlere, yeni güvenlik sorunlarına yol açabilecek olmasıydı.

Maas, “İklimin güvenlikle etkileşimi uluslararası gündemin öncelikleri arasında yer almalı, barış ve güvenliğe fiili tehdit oluşturmadan önlem alınmalı, bu bizim açımızdan önleyici dış politikanın bir parçası” şeklinde konuştu.

Bugün elektriğin yüzde 36’sı yenilenebilir enerjiden karşılanıyor”

Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, yenilenebilir enerjiye ağırlık vererek çevreye çok daha az zarar verileceğini vurguladı, enerjide dönüşümün ancak uzun vadeli planlamalarla gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.

Almanya’nın bu alanda yıllar önce başlattığı çalışmaları “ulusal ekonomiye açık kalp ameliyatı” olarak nitelendiren Altmaier, bu sayede bugün elektriğin yüzde 36’sının yenilenebilir enerjiden karşılandığını aktardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

“Türkiye sadece enerji alanında yılda 44 milyar dolarlık ithalat yapıyor”

Konferansta konuşan Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak da yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin son iki yılda enerji politikalarında, arz güvenliği, yerlileştirme ve enerji verimliliği üzerine inşa edilmiş yeni bir stratejik planlamaya yöneldiğini anlatan Albayrak, “Türkiye sadece enerji alanında yılda 44 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke, petrolün ve doğalgazın yüzde 95’ini ithal eden bir ülke olarak özellikle yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar atmayı hedef benimsedik” diye konuştu.

Türk enerji bakanı, büyük siyasi ve ekonomik bir dönüşümden geçen dünyanın büyük sınamalar ve tehditlerle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu meydan okumalar, tehditler ve sınamalar çok daha büyük fırsatlara gebe, yeter ki yeni ekosistemin içerisinde, Doğu-Batı ekonomisinin, tüketiminin büyümesinin ayrıştığı bir dönemde, kazan kazan modeline dayalı doğru bir sinerji oluşturacak, rasyonel, akılcı bir stratejik planlama ortaya koyabilelim.”

Enerji sektöründeki değişim sürecine adapte olmanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Albayrak, bugün dünyada 1 milyardan fazla insanın elektrikten faydalanamadığını ifade etti. Albayrak, Türkiye’nin Avrupa’ya kaynak çeşitliliği ve enerji arz güvenliği noktasında güvenli bir liman, istikrarlı ve önemli bir partner olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.