DünyaManşet

Macaristan’da muhalefetten, ‘Seçimlerde hile yapıldı’ protestosu

0

Macaristan’da muhalefet partileri, Başbakan Viktor Orban’ın büyük zaferiyle sonuçlanan 8 Nisan genel seçimlerinden bir hafta sonra başkent Budapeşte’de protesto gösterisi düzenledi. Seçimlerde hile yapıldığı iddiasını da yineleyerek, seçimin tekrarlanması ve demokrasinin güçlendirilmesini talep eden on binlerce insanın katıldığı gösteri, Orban karşıtı sağ ve sol seçmenlerin bir araya geldiği ilk ortak miting oldu.

Seçimler arifesinde “radikal sağ” damgasını üzerinden silmeye ve ılımlı bir kitle partisine dönüşmeye çalışan JOBBİK taraftarlarının, kendi bayraklarıyla, sol ve liberal partili seçmenlerin egemen olduğu flamalar arasında birlikte yürümeleri ilginç görüntüler oluşturdu.

Parlamento’nun önündeki büyük Kossuth meydanını tamamen dolduran göstericiler, sık sık Orban karşıtı sloganlar atarak “çoğunluk biziz” pankartları açtılar.

Başbakanlık Sözcüsü Antal Rogan, Cumartesi günü gerçekleştirilen büyük muhalefet gösterisini “George Soros’un finanse ettiğini ve Macaristan’daki Soros yanlısı dernek ve kurumlar tarafından organize edildiğini” öne sürdü.

Macar asıllı ABD’li milyarder iş adamı George Soros, Macar hükümeti tarafından bir süredir Avrupa’da mülteci yanlısı siyasetlerin “fikir babası” ve ana destekçisi olarak görülüyor.

8 Mart seçim kampanyasının finalinde de Soros hükümetin hedefindeydi.

Başbakan Orban 15 Mart Macar Bağımsızlık Bayramı nedeniyle yaptığı konuşmada seçimlerin ardından Macaristan’daki Soros yanlılarından hesap sorulacağını söylemişti.

Dün muhalefetin büyük bir katılımla düzenlediği gösteride de katılımcıların bir kısmı “Ben de Soros listesindeyim” rozetleri taşıyorlardı.

Mitingin sonunda önümüzdeki hafta sonu daha kitlesel bir gösteri hazırlıklarına başlandığı da açıklandı.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.