Hayvan HaklarıManşet

Orman Bakanlığı’nın projesi ile yakalanan yılkı atları ölüme terk edildi

0

Orman Bakanlığının “Anadolu Yaban Koyunu Koruma Projesi” kapsamında, Konya-Karaman bölgesinde ihaleyle yakalanan ve ücretsiz dağıtılacağı açıklanan yılkı atlarının ölüme terk edildiği tespit edildi.

İhaleyi alan şirket ile atları teslim alacağını beyan eden şahıs arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden sahipsiz kalan atlardan onlarcasının öldüğü bir o kadarının da açlık ve susuzluktan ölümle pençeleştiği ortaya çıktı. Bölgeye giden Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği yetkilileri yaşanan dramı görüntüledi.

Sözcü’den Deniz Ayas’ın haberine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8’inci Bölge Müdürlüğüne bağlı Karaman Şube Müdürlüğü tarafından ‘Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi’ kapsamında atlarının bakım ile tedavilerinin yapılması, kayıt altına alınması ve sayılarının alanın taşıma kapasitesi seviyesine getirilmesi için çalışma başlattı.

İhaleyi alan yurtdışına gitti iddiası

Çalışma kapsamında geçtiğimiz yıl Ağustos ayında atların yakalanması için ihale yapıldı. Dört firmanın katıldığı ihaleyi 368 bin lirayla en düşük fiyatı veren Kuzeyas Grup kazandı. İhaleyi kazanan firma Eylül ayı başında atların yakalanması için çalışmalarına başladı. Dağın zirvesindeki kısıtlı su kaynağına su içmeye gelen atlar, at seyisleri tarafından zarar verilmeden gruplar halinde yakalanmaya başlandı. Burada yakalanan atların bir bölümü, daha sonra kamyonlarla dağın ortasında bulunan meralık alanındaki çitlerle çevrilen çiftlikte toplandı.

Atların isteyen vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağı duyuruldu. Ancak ihaleyle yakalanan ve alıcısı tarafından bir merkezde toplanan yılkı atları ölüme terk edildi. Açlık ve susuzlukla boğuşan atların bazıları ölürken, birçok at ise bakımsızlıktan bir deri bir kemik kaldı.

İddialara göre; yakalanan atlardan 100 tanesini alan ve İsmil bölgesinde atlar için bir alan oluşturan şahıs ise atları aldıktan sonra yurt dışına gitti. Sahipsiz kalan atlardan açlık ve susuzluk nedeniyle ölenler olurken, birçok at ise bir deri bir kemik kaldı. Yetkililer tarafından da denetimi yapılmayan atların ne durumda olduğunu ise Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği ortaya çıkardı.

‘Açlıktan ölen onlarca hayvan için sorumlulardan hesap sorun’

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli Börü

Konuya dair açıklama yapan Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli Börü, gelinen süreci özetledikten sonra “Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği’nin haberi olunca, 2 gün boyunca atlara ot taşıdılar. Geçmiş olsun. Şimdi Sayın Konya Valimiz Yakup Canbolat’a sesleniyorum. Açlıktan ölen onlarca hayvanın telef olmasına sebep olanlardan ve kontrol etmeyerek görevlerini kötüye kullananlardan bunun hesabını sorun. Bu hayvanların her gün birer ikişer ölürken umursamayıp, dernek duyunca harekete geçenlerden bunun hesabını sorun. Biz konuyu hem Cumhuriyet Savcılığı’na hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ileterek sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını isteyeceğiz. Başka yerlerdeki atların da başına neler geldiği soruşturulmalı. Yoksa ölenler unutturulup, birileri korunup, olmamış gibi mi davranılacak. Kamuoyu önünde, onlarca atın ölümünün aç ve susuz bırakılmalarının hesabının sorulmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

(Sözcü)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.