Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Kırklarelililerden kalker ocağına geçit yok: Soğucak Köyü’nde ÇED toplantısı yapılamadı

0

Vize’ye bağlı Soğucak köyü ormanlık alanda açılması planlanan kalker ocağı için bugün (10 Nisan Salı) yapılması planlanan ÇED halkı bilgilendirme toplantısı, toplantı saatinden önce köy meydanında toplanan yörede yaşayanlar ve çevre il ve ilçelerden gelen doğa hakları savunucularının tepkisi sonucu yapılamadı.

Soğucak ve civardaki diğer köylüler, Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, Tekirdağ-Kapaklı Belediye Meclis üyesi ve Kapaklı AKP  Kapaklı Kadın Kolları Başkanı Nezahat Erdoğan, Muhtarları, İl Genel Meclis üyeleri, Vize Ziraat Odasının yanı sıra, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisinin, bölgede faaliyet gösteren çok sayıda Sivil Toplum Örgütü ile Köyde yaşayan, genç, yaşlı , çocukların ve özellikle köyde ki kadınların yoğun tepkisi nedeniyle planlanan ÇED  bilgilendirme toplantısı yapılamadı.

Toplantı yapılması planlanan köy kahvesinin girişini kapatan kadınlar ve çocukların tepkileri nedeniyle Kamu görevlileri ve şirket yetkileri sunum yapmak için köy kahvesine giremediler.

Soğucak çimento ve kalker ocağı

’20 köyün su kaynağı kurudu’

Bakanlık ve Firma Yetkilileri toplantı yerine ulaşamadan, köye 450 metre mesafede açılması planlanan ocağına karşı çıkması ve bilgilenme istememesi nedeniyle köyden ayrılmak zorunda kaldılar.

Proje alanı köye 450 metre mesafede

Bölge halkı, yetkililere karşı çıkma gerekçesini, “Her taraf taş, kil, mıcır ocağı ve çimento fabrikası. Neyin bilgisini vereceksiniz. Burada biz yaşıyoruz. Siz değil. Köyün neredeyse içerisinde dinamitler patlayacak. Var olanlar yaklaşık 20 köye su veren kaynakları kuruttu. Su bu köye bile yetmeyecek duruma geldi. Bir yenisine tahammülümüz yok.  Artık yeter. Daha iyi anlamanız için İS-TE-Mİ-YO-RUZ”  diyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

 

Haber: Göksal Çidem

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.