EnerjiGünün ManşetiManşet

Portekiz’de yenilenebilir enerji üretimi toplam enerji talebinin üzerinde gerçekleşti

0

Portekiz’de yenilenebilir enerji kaynaklarından toplam tüketimden daha fazla elektrik üretimi gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Enerji Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Mart 2018’de ülkede %100 enerji konusunda çok önemli bir mihenk taşına ulaşıldı. Yenilenebilir enerji üretimi ülkede 21. Yy’de ilk defa toplam enerji talebini aştı. REN (Portekizli İletim Sistemi Operatörü) verilerine göre, Mart 2018 ayında üretilen (4.812 GWh – Gigavat-saat) yenilenebilir enerji, ülkenin aylık elektrik tüketimini (4.647 GWh – Gigavat-saat) aştı.

Ülkenin yenilenebilir elektrik üretimi, tüketimi yüzde 3.6 oranında aşarken, son 40 yılda ilk defa böyle bir durumla karşılaşıldı. Ana yenilenebilir enerji kaynakları hidro ve rüzgârdı; bu iki kaynak, aylık tüketimin sırasıyla % 55 ve% 42’sini oluşturdu. Böylelikle yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrik üretimi, toplam tüketimin yüzde 103,6’sı oranında gerçekleşmiş oldu. Bu oran 2017’nin Mart ayında yüzde 62, tamamında ise yüzde 44 olmuştu.

Gün bazında ise en düşük oran 7 Mart 2018’de yüzde 86, en yüksek oran 11 Mart tarihinde yüzde 143 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte 9 Mart tarihinde başlamak üzere 70 saat, 12 Mart tarihinde de başlamak üzere 69 saat boyunca ülkenin tüm elektrik ihtiyacı yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabildi.

Portekiz Yenilenebilir Enerji Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre termik santrallere ise bazı dönemlerde tüketimi tamamlamak için ihtiyaç duyuldu. Derneğe göre Mart ayındaki durum, yakın gelecekte çok daha sık yaşanmaya başlanacak.

 

(Yeşil Ekonomi, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.