Doğa MücadelesiManşet

Akkuyu’ya gitmek isteyen nükleer karşıtlarına polis engeli

0

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin temeli bugün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’dan telekonferans yoluyla katılımıyla atılacak. Temel atma törenini protesto etmek isteyen nükleer karşıtlarına ise toplanma yasağı getirildi. Akkuyu’ya giden heyette bulunan Avukat Sevim Küçük, bölgeye giderken araçlarının durdurulduğunu söyledi. Nükleer karşıtları Akkuyu’ya doğru yürümeye başladı.

Bianet’den Pınar Tarcan’ın haberine göre temel atma töreni öncesi Mersin Valiliği’nden yürüyüş yasağı geldi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyelerinden avukat Sevim Küçük yaptığı açıklamada santral alanına giderken araçlarının polis tarafından durdurulduklarını, devam ederlerse araçlarının çekileceği uyarısı aldıklarını söyledi. Küçük, “şu an bireysel olarak toplu taşama ile gitmeye çalışıyoruz. Bir yerden bir yere gitmek bu ülke vatandaşı olarak hakkımız” dedi.

Öte yandan bölgeye gitmekte olan Nükleer karşıtlarının içinde bulunduğu otobüs polis tarafından durduruldu. Vatandaşlar nükleer santralin kurulması planlanan Büyükeceli bölgesine doğru yürüyerek ilerlemeye başladı.

Mersin Valiliği’nden “yasak” açıklaması

Valiliğin gönderdiği metinde “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak ülkemize gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte ilimiz Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesinde yapımına başlanan Nükleer Santral’in “Temel Atma Töreni” video konferans sistemi ile yapılacaktır” denildi ve şu ifadeler yer aldı:

“2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m maddesi hükümleri ve aynı kanunun “Alınacak Tedbirler” başlıklı 11. Maddesi (m) bendi “Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmalArını ve toplanmalarını, araçların seyirlerini yasaklamak” (c) bendi “Kişilerin; üstünü, araçlarını eşyalarını aratmak ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlarına el koymak” (k) bendi “Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişini yasaklamak, bölge dışına çıkarmak veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini veya yerleşmesini yasaklamak” hükümleri gereğince kamu düzeninin ve güvenliğinin korunması, suç işlemesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükleri ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amaçlarıyla Mersin il genelinde park, bahçe, cadde ve umuma açık alanlarda ve kapalı yerlerde birinci paragrafta belirtilen konu ile ilgili, toplanma, basın açıklaması, stand açma, açlık grevi, oturma eylemi, anma toplantısı, bildiri dağıtma, çadır kurma vb. her türlü etkinlik ile ilimizden ve çevre illerden protesto amacıyla gelecek olan grupların Büyükeceli Mahallesine gidişleri/girişleri Valilik Makamının 02.04.2018 tarih ve 2018/1419 sayılı olurları ile 03.04.2018 günü saat 19.00’a kadar YASAKLANMIŞTIR.”

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.