İklim KriziManşet

100’ü aşkın ülkeden 550 bilim insanı: Ekosisteme zararımız endişe verici!

0

Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği ve 100’ü aşkın ülkeden 550 bilim insanının katıldığı yeni bir araştırma insan faaliyetlerinin biyoçeşitlilikte “endişe verici” bir düşüşe sebep olduğunu ortaya koydu.

Geçtiğimiz Cuma günü “Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerinde Hükümetlerarası Bilim Politikası Platformu” (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services- IPBES) tarafından yayımlanan yeni araştırma, Amerika, Asya ve Pasifik, Afrika, Avrupa ve Orta Asya’daki dört adet bölgesel biyolojik çeşitlilik değerlendirmesini içeriyor.

Çalışma; türlerin kaybı, ormansızlaştırma, kirlilik, aşırı avcılık, nüfus artışı, iklim değişikliği etkileri ve tarımcılık gibi unsurların üzerinde duruyor.

Amerika’ya doğa tarafından sunulan ekosistem hizmetlerinin değeri, bütün bölgenin gayrisafi yurt içi hasılası olan 24 trilyon dolara denk geliyor.

Ancak bilim insanları bu hizmetlerin neredeyse 2/3’ünün düşüşte olduğunu ortaya çıkardı.

Aşırı avlanma Asya-Pasifik’te balık stoklarını sıfıra indirebilir

Amerika’daki türlerin nüfusu, Avrupalıların bölgeye yerleşmesinden beri %31 oranında düşüş gösterdi.

İklim değişikliği ve diğer faktörler nedeniyle bu kaybın 2050 yılına kadar %40 oranına ulaşması bekleniyor.

Çalışma aynı zamanda Amerika’daki tatlı su varlığının 1950’den beri yarı yarıya azaldığını da ifade ediyor.

Araştırmaya göre geçtiğimiz on yılda Avrupa’daki kara türlerinin nüfusu %42 azaldı.

Aşırı avlanma, yüzyılın ortalarına kadar dünyanın en kalabalık bölgesi olan Asya-Pasifik’te kullanılabilir balık stoklarını sıfıra indirebilir.

Afrika’da ise 305.7754 km²’den fazla arazi, doğal kaynakların aşırı kullanımı, erozyon, tuzlanma ve kirlilik nedeniyle bozulmuş durumda.

Konuyla ilgili açıklama yapan IPBES’in başkanı Sir Robert Watson ise, “Dünyanın önde gelen uzmanları tarafından toplanan kanıt tek bir sonuca işaret ediyor: Doğanın sürdürülemez kullanımının durdurulması ve tersine çevrilmesi için harekete geçmeliyiz veya sadece istediğimiz geleceği değil, aynı zamanda şu anda önderlik ettiğimiz yaşamları da riske atmalıyız. Neyse ki kanıtlar, hayati doğal varlıklarımızı nasıl koruyacağımızı ve kısmen restore edeceğimizi de gösteriyor” diyor.

 

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.