ManşetTürkiye

AB ve Türkiye, Varna’da “müşterek çıkarları” masaya yatırıyor

0

AB ve Türkiye “müşterek çıkarları” görüşmek üzere Varna’da bir araya geliyor. Görüşmede Ankara ve Brüksel arasındaki ilişkiler gözden geçirilecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Dönem Başkanı Bulgaristan’ın Başbakanı Boyko Borissov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’i bir araya getirecek AB-Türkiye Liderler Toplantısı bugün Karadeniz kıyısındaki Bulgar kenti Varna’da yapılacak. Akşam yemeği formatında düzenlenecek ve Osmanlı dönemi sonrası Bulgar krallarının yaz rezidansı olarak kullandığı Evksinograd Sarayı’nda gerçekleşecek toplantıda AB-Türkiye ilişkileri gözden geçirilecek.

“Müşterek çıkarlar”

Toplantı, resmi olarak Erdoğan’ın 25 Mayıs 2017 tarihinde Brüksel’de katıldığı benzer bir toplantıda alınan “müşterek çıkar alanlarına odaklanan, her düzeyde açık diyalog oluşturulması” kararının devamı olarak gösteriliyor.

Tusk ve Juncker, Varna toplantısı için şubat ayında Erdoğan’a gönderdikleri davet mektubunda Mayıs 2017’den bu yana ulaştırma, ekonomik işbirliği, terörle mücadele, dış politika ve enerji alanlarında “yoğunlaştırılmış” diyalog yürütüldüğünü hatırlatıp bu diyaloğun devamını istedikleri mesajı vermişlerdi.

Net bir gündem yok

Varna toplantısının net bir gündemi yok, ancak AB toplantıda “karşılıklı çıkar konuları” ve “Türkiye’deki son gelişmeleri” gündeme getirmek istediğini söylüyor. Avrupa’da birçok siyasi parti, kurum ve kuruluştan gelen çağrı ve baskılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’de temel hak ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konularını konuşmak istiyor. Türkiye’nin Afrin operasyonu, Suriye, Rusya ile ilişkiler gibi uluslarası ve bölgesel sorunların da gündeme gelebileceği belirtiliyor. AB cephesinden gelen mesajlarda Türkiye’nin AB üyelik ve üyelik müzakereleri sürecinden kesinlikle söz edilmiyor.

Ankara da AB ile ilişkiler konusunda eskiye oranla daha gerçekçi bir yaklaşım içinde. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Varna toplantısı hakkında yaptığı açıklamada “Gerçekçi ve uygulanabilecek yeni bir yol haritası belirlenmesi” gerektiğini belirtip “Gerçekleştirebileceğimiz konularda karşılıklı adımlar atarsak belki ilişkilerin daha sağlam bir zemine oturtulmasına da katkı sağlarız” şeklinde konuştu. Ankara bu bağlamda Varna’da özellikle vize serbestisi, göç anlaşması, AB’nin bu konudaki yükümlülükleri ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine odaklanılmasını istiyor.

Toplantıya ev sahipliği yapacak Bulgar Başbakan Borissov, yeni bir sığınmacı krizinin ülkesine getireceği olası yük nedeniyle Türkiye ile diyaloğa olağanüstü önem veriyor. Türkiye ile düzenlenecek üst düzey bir toplantıyla iç siyasette puan toplanmanın hesaplarını da yapmakta.

AB ise Ankara ile ilişkileri üyelik ve katılım müzakereleri ekseninden yavaş yavaş kopartıp “karşılıklı çıkar” olarak adlandırdığı yeni bir yörüngeye yerleştiriyor, bunu bir gelenek haline getirip, fiilen yeni bir ilişki türü yaratıyor.

 

(DW Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.