Doğa MücadelesiManşet

Türkiye’de nükleer karşıtı hareketi başlatan Arslan Eyce’yi kaybettik

0
Türkiye'nin ilk nükleer karşıtı aktivisti Arslan Eyce

Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santrala karşı ilk mücadeleyi başlatan Arslan Eyce Mersin-Taşucu’nda dün 82 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye’nin ilk nükleer karşıtı aktivisti Arslan Eyce 2013’de Akkuyu Nükleer Santral girişindeki eylemde (Fotoğraf: Ful Uğurhan)

O yıllarda Taşucu Balıkçılar Kooperatifi başkanı olan Arslan Eyce, Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli köyünde bulunan Akkuyu sahasında 1976’da yer lisansı verilen Türkiye’nin ilk nükleer santralına karşı çıkarak protestoları başlatmıştı.

Bölgedeki balıkçıları ve belediye başkanlarını harekete geçiren Arslan Eyce, ayrıca Milliyet gazetesi yazarları Örsan Öymen ve Ömer Sami Coşar‘ın da desteğini alarak konuyu ülke gündemine taşımıştı.

Arslan Eyce kendi kurduğu Amphora Müzesi’nde

1976’da başlayan ilk Akkuyu nükleer santral girişimi, verilen mücadelenin ardından 1980’de İsveç’in desteği kesmesiyle sona ermişti.

Arslan Eyce daha sonra Taşucu’nda kendisine ait Amphora Müzesi‘ni kurmuş ve nükleer karşıtı hareketin içinde aktif olarak yer almaya devam etmişti.

Arslan Eyce bugün öğle namazının ardından Taşucu’nda toprağa verilecek.

 

Arslan Eyce kimdir?

Arslan Eyce

1936’da Mersin Silifke’nin Taşucu kasabasında doğan Arslan Eyce, Türkiye’nin ilk nükleer karşıtı aktivistidir.

1968 yılında Taşucu Balıkçılık Kooperatifi’ni kurmuş ve 1972 yılında İçel Kooperatifler Birliği (İçkobirlik) Genel Başkanlığına seçilmiştir.

1976’da Taşucu yakınlarında bulunan Akkuyu’da nükleer santral kurulması çalışmalarına karşı Milliyet gazetesinden Ömer Sami Coşar ve Örsan Öymen’in desteğiyle Akkuyu nükleer santralına karşı harekete geçti.

Arslan Eyce’nin Başkanı olduğu Taşucu Balıkçılar Kooperatifi, Köy Koop ve İÇKO Bir­lik Genel Kurulları’nda, “Akkuyu’ya Nükleer Santral Yapılmasına Karşıyız” kararı alındı. Arslan Eyce’nin İÇKO Birlik yayını olarak 1978 yılında yayınladığı “Akdeniz’e Nükleer Saldırı” kitabıyla, Turhan Selçuk tarafından çizilen nükleer karşıtı afişler basılarak yörede dağıtılması, Örsan Öymen’in Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde sürekli Akkuyu’yu işlemesi sonucunda yöredeki tüm demokratik kitle örgütleri ve TMMOB gibi ulusal çapta örgütlü olan belli başlı kuruluşlar konuya sahip çıkmaya ve tartışmaya başladılar.

Bu çalışmaların sonucunda 5 Haziran 1978 tarihinde, “Akdeniz Kıyısı Belediye Başkanları” Mersin’de bir toplantı düzenleyip, yörelerinde nükleer santral kurulmasını protesto ettiler ve “Nükleer santrallerin, yurdu hammad­de bakımından süper devletlere bağımlı kılacağını ve yöre halkını göç etmeye zorlayacağını, Akdeniz’i kirleteceğini” söylediler.

Arslan Eyce, 1992 yılında Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı koruma Vakfını kurmuş, 1995 yılında da kendisine ait ampfora ve tarihi eser koleksiyonunu vakfa bağışlayarak Ampfora Müzesi’ni kurmuş, 1997 yılında Kültür ve Turizm bakanlığı Müzeyi resmi Müze statüsüne alarak Arslan Eyce Ampfora Müzesi olarak onaylamıştır.

(Yeşil Gazete, Nükleersiz.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.