Hafta SonuManşet

[Oğuz gidiyor] Bagan, Burma – Oğuz Tan

0

9. ve 13. yüzyıllar arasında başkenti Bagan olan Pagan Krallığı; Burma kültürünün gelişmesinde, Myanmar Birliği’nin oluşmasında ve Theravada Budizmi’nin yayılmasında önemli bir rol oynadı.

Pagan Krallığı, İravadi Nehri kıyısındaki Bagan’ı çevreleyen geniş ovada, irili ufaklı 10 binden fazla tapınak inşaa ettiler. Moğol istilaları sonucu Pagan Krallığı’nın çökmesiyle birlikte, Bagan, küçük bir yerleşim merkezine dönüştü. Yine de, Bagan’ı da içine alan büyük ova, Budist hacılar için önemli bir hedef olmaya devam etti. 13. ve 20. yüzyıllar arasında da yüzlerce tapınak inşa edildi. Son 500 yıl içinde, renovasyonlar görerek günümüze toplam 2.200 tapınak, stupa ve pagoda ulaşmış. Bagan’da bisikletimle gün boyu keşif yolculukları yaptım.

Bagan’da günbatımı

Gün doğum ve batımları ise, muhteşem görüntüler yakalamak için en güzel vakitlerdi. Gün doğum ve batımlarında düzenlenen balon seferleri muhteşem güzellikte görsellere dönüşüyorlardı.

Bagan’da geçirdiğim 2 gün boyunca biyolojik zamanım alt üst olsa da, kesinlikle buna değdiğini belirtmeliyim. Gündoğumundan önce dışarı çıkıyor, öğlenden önce yemek yiyor, uyuyor, günbatımından önce tekrar dışarı çıkıyor ve gece erkenden yatıyordum. Bagan’da bisiklet kiralamak mümkün olsa da, yine de kendi bisikletimle gelmiş olmam büyük avantajdı.

Bagan tapınakları

Bagan’da dolaşabilmek için bir de bilet satın almak gerekiyordu ki fiyatı 20 dolardı. Bir yandan düşük bütçeyle dolaşmak diğer yandan ise sürekli hareket halinde bulunmak ve bu nedenle de farklı turistik bölgelerde farklı biletler satın almak durumunda kalıyordum. Aslında bu durum, bütçemi hiç de azımsanmayacak biçimde etkiliyordu. Fakat aynı zamanda, böylesi bir durumu, geçmişte tecrübe etmemiş birine anlatabilmekte pek kolay olmuyor.

Kapadokya’da olduğu gibi, Bagan’da da balon seferleri yapılıyordu. Muhtemelen balona binmek kadar olmasa da, bir tapınağın tepesine çıkmak, balonları izlemek ve fotoğraf çekmek de oldukça keyifliydi. Bisikletimle şehri dolaştım ve karşıma çıkan tapınakların tepelerine çıktım.

Antik şehir Bagan’da irili ufaklı sayısız tapınak bulunmakta. Bisikletimle tüm gün turladığım şehirde bu yapılardan bazılarını gördüm. Fotoğraftaki görüntüyle karşılaşınca Burma(Myanmar) Budistleri için bu görkemli kutsal mekânların günümüzde de ne kadar önemli olduğunu fark ediyorsunuz.

 

Oğuz Tan – Bisikletli Gezgin

Instagram @oguzgidiyor

[email protected]

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.