DünyaManşet

Anne de Boer Hollanda’da Yeşil Sol’un seçim başarısını yorumladı: “Bu tarihi bir sonuç!”

0
Groene Llintje Groen Links De Bilt

Hollanda’da 21 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Yeşiller büyük başarı kazanmış, Yeşil Sol Parti (GroenLinks) başkent Amsterdam ve en büyük kentlerden Utrecht de dahil olmak üzere pek çok kentte birinci parti olarak yerel yönetimlerde söz sahibi olmuştu.

Anne de Boer

Hollanda Yeşilleri’nde uzun yıllardır aktif olarak politika yapan Hollanda Yeşil Vakfı’ndan Anne de Boer, Yeşil Gazete için son yerel seçim sonuçlarını yorumladı. Anne de Boer’e göre Yeşil Sol Parti’nin başarısı büyük önem taşıyor:

“Hollanda Yeşil-Sol Partisi belediye seçimlerinde büyük kazanım elde etti. Politik sahne son derece bölünmüş durumda ve seçim barajı olmadığı için bazı kentlerde kimi yüzde 3 ya da yüzde 4 oy alan ona yakın parti Belediye Meclisi’ne giriyor. Başkent Amsterdam’da Yeşil Sol oyların yaklaşık yüzde 20’sini alarak en büyük parti oldu, aynı şekilde Utrecht’te de en çok oyu aldı. Diğer pek çok şehirde de Yeşiller oylarını büyük ölçüde artırdılar, bazı yerlerde iki katına çıkardılar.”

2017’de yapılan son genel seçimlerde oyların yüzde 9’unu alarak zaten büyük bir kazanım elde eden Yeşiller’in büyüme eğiliminin artarak devam ettiğini belediye seçimlerinin de  kanıtlandığını söyleyen Anne de Boer, “Popülist partiler ise bir bütün olarak duraklamış görünüyorlar. Bağımsız yerel listeler de güçlü bir şekilde büyüyor” diyor.

Son belediye seçimlerinin Hollanda Yeşilleri için müthiş bir ileri adım ve tarihi bir sonuç olduğunu söyleyen Anne de Boer sonuçların bundan sonrası için ne ifade edeceğini ise şöyle yorumluyor:

“Bu sonuçlar yerel düzeydeki politikaları küresel ısınmayla ve toplumsal eşitsizliklerle mücadele edecek şekilde değiştirmek için büyük fırsat yaratıyor. Pozitif eğilimin sürmesi Yeşiller’in az ve çok eğitimli gruplar arasında bağlantı kurmayı başardığını gösteriyor. Yeşiller şimdi pek çok belediyede en büyük parti olarak koalisyon görüşmelerini başlatacak.”

Hollanda seçim sistemine göre yerel yönetimler de merkezi hükümette olduğu gibi genellikle koalisyonlarla yönetiliyor. Bu nedenle Belediye Meclisi’nde elde edilen sandalye sayısı büyük önem taşıyor. Belediye Başkanı ise sembolik bir isim olarak partilerin önerdiği adaylar arasından kral tarafından atanıyor.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.