DünyaManşet

Beyaz Saray’a eski model şahin: John Bolton Ulusal Güvenlik Danışmanı

0

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı görevden alarak yerine Bush döneminin “şahini” olarak bilinen neo-muhafazakar isim John Bolton’ı atadı.

Böylece görece ılımlı olarak bilinen Tillerson’un yerine eski CİA Başkanı Pompeo’nun Dışişileri Bakanlığı görevine getirilmesinden sonra McMaster’ın yerine Bolton’un Ulusal Güvenlik Danışmanlığına getirilmesi şahinlerin tam anlamıyla iktidarlarını pekiştirmeleri olarak yorumlanıyor.

ABD  uluslararası siyasetinde bundan sonra daha korkutucu bir yol izlenmesi şaşırtıcı olmayacak.

John Bolton

ABD’nin Cumhuriyetçi eski başkanları Ronald Reagan, George HW Bush ve George W Bush yönetimlerine hizmet veren Bolton ‘Saddam Hüseyin rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduğu’ yalanını savunarak 2003’te ABD’nin Irak’ı işgalinin hararetli savunucularındandı.

2005 yılında ABD’nin BM nezdindeki yeni daimi büyükelçiliğine atanması, şaşkınlıkla karşılanmıştı. BM’deki reformlara destek yerine köstek olmakla suçlanan Bolton’ın gelişini hakaret olarak algılayan BM diplomatları da oldu.

Kuzey Kore’nin ABD’ye yönelik nükleer silahlanma tehditleri karşısında Pyongyang’a daha sert yanıt verilmesini savunuyor.

Başkan Trump 2015’te İran ile nükleer anlaşmanın iptal etmeye karar verdiğinde, Bolton zaten uzun süredir bunun için kampanya yürütüyordu.

Türkiye’nin tepkisini çeken isim: McMaster

Bolton’un selefi McMaster geçen yılın sonunda “Türkiye ve Katar’ın radikal ideolojilerin yeni sponsorları olduğu” yönündeki açıklaması nedeniyle Ankara’nın sert tepki gösterdiği bir isim.

Suudi Arabistan’ın yıllar önce bazı terör örgutlerini desteklediğine referans veren McMaster, günümüz için ana destekçilerin Katar ve Türkiye olduğunu iddia etmişti. Dışişleri Bakanlığı, McMaster’ın sözlerine ‘hayret verici, temelsiz ve kabul edilemez” diye yanıt vermişti.

Trump’ın başkanlık kampanyasına başlamasından bu yana yakın çevresinden istifa eden üst düzey isimlerin sayısı 10’u geçti.

(BBC, NY Times, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.