Kültür-SanatManşet

Pembe Hayat’ın gösterimi yasaklanan filmler ile ilgili başvurusuna “incelenemezlik” kararı

0

KuirFest, Pera ve British Council ortaklığı ile gerçekleştirilmesi planlanan, 12 Ocak’a ertelenip ardından yasaklanan “Kuir Kısalar” gösterimi ile ilgili Pembe Hayat derneğinin Kamu Denetçiliği başvurusuna incelenemezlik kararı geldi.

KuirFest, Pera ve British Council ortaklığı ile 25 Kasım’da  gerçekleştirilmesi planlanan “Kuir Kısalar” gösterimi, Kaymakamlık tarafından Pera Müzesi’ne ulaşan tebligatla daha sonraki bir tarihe ertelenmişti. Ardından, 29 Aralık’ta yine Pera’ya giden bir tebligatla, 12 Ocak’a ertelenen etkinlik, “huzur ve güvenliğin kişi dokunulmazlığının tasarrufuna yönelik olarak, kamu esenliğinin sağlanması” gerekçesi ile yasaklandı.

Yasaklamanın ardından 4 Ocak tarihinde Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği adına Av. Emrah Şahin, gerçekleştirilmesi planlanan “Kuir Kısalar” gösteriminin hukuka aykırı bir şekilde yasaklandığı, yasak kararının son gün bildirilmesi ile birlikte hukuki yollara başvurulması hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi, “iyi yönetim ilkelerini” ihlal etmesi nedeniyle Kamu Denetçiliği’ne başvurdu.

 “Amaç kamu düzenini korumak ve suç işlenmesini önlemek.”

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın savunmasında, gerçekleştirilmesi planlanan “Kuir Kısalar” etkinliğinin terör örgütleri tarafından hedef alınabileceği ve bu durumun geri dönülemez bir iç savaşa sürükleyebileceğini belirtti. Amaçlarının LGBTİ+ bireyleri ötekileştirmek ya da hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasının olmadığını ifade eden Kaymakamlık, tamamen kamu düzenini korumak ve suç işlenmesini önlemek için alınmış bir karar olduğunu bildirdi.

Etkinliğin son gün yasaklanmasına ilişkin herhangi bir neden belirtmeyen Kaymakamlık, inceleme kararının reddini istedi.

Kamu Denetçiliği makamı ise, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın savunmasının ardından, Kamu Denetçiliği kurumunun “görev alanına girmediği” gerekçesi ile kararın incelenmesine yönelik başvuruyu reddetti.

Kamu Denetçiliği’nden gelen ret kararı üzerine görüşlerini bildiren Av. Emrah Şahin ise gösterilen gerekçelerin Onur Yürüyüşü için verilen yasak kararının genelgesi ile aynı olduğunu, konu üzerinde özensiz davranıldığını söyledi.

 

(Pembe Hayat)

You may also like

Comments

Comments are closed.