DünyaManşet

CIA’nin yeni direktörü adı işkence iddiaları ile gündeme gelen Gina Haspel

0

ABD’de Mike Pompeo’nun yerine CIA direktörlüğüne atanan 62 yaşındaki Gina Haspel, teşkilata 1985 yılında katıldı.

1 Şubat 2017 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından CIA Direktör Yardımcısı olarak atandı.

ABD Başkanı Trump’ın, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden almasının ardından, mevcut CIA Direktörü Mike Pompeo’nun yeni Dışişleri Bakanı olmasıyla da CIA tarihindeki ilk kadın direktör olacağı açıklandı.

Adı işkence iddialarına karışmıştı

Gina Haspel’ın adı Tayland’da görev yaptığı dönemde işkence iddialarına karışmıştı.

2017’de CIA başkan yardımcılığına getirildiğinde New York Times gazetesinde yayınlanan haberde Haspel’ın ‘işkenceci geçmişi’ anlatılırken Trump’ın işkenceyi kimi durumlarda gerekli gördüğü ve dönemin direktörü, şimdiki Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da waterboardingle (su işkencesi) beraber muhtelif  yöntemlerin işkenceden sayılmadığını ve geçmişte El Kaide’yle savaşırken bu yöntemleri uygulayan ‘vatanseverleri’ selamladığı demeçleri hatırlatılıyordu.

Tayland CIA’nin ilk denizaşırı gözaltı merkezi olarak biliniyor.

Gina Haspel’ın buradaki CIA merkezini yönettiği dönemde El Kaide üyeleri Ebu Zübeyde ve Abdel Rahim el Neşiri’ye işkence uyguladığı söyleniyor.

Haspel’in waterboarding tekniğini uyguladığı ve Ebu Zübeyde’nin kafasını duvara vurduğu video görüntülerinin 2005 yılına kadar CIA arşivinde saklandığı, bu tarihten sonra görüntülerin arşivden silindiği iddia ediliyor.

 

(Gazete Duvar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.