DünyaGünün ManşetiManşet

Trump Dışişleri Bakanı Tillerson’u görevden aldı

0

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden aldı. Trump bu göreve CIA Başkanı Mike Pompeo’yu getirdi.

İlk olarak Amerikan Washington Post gazetesinin duyurduğu haberi, Trump kısa bir süre sonra Twitter sayfasında doğruladı.

Donald Trump, “CIA Başkanı Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Harika bir iş çıkaracak!” diye yazdı.

Tillerson ise karardan haberi olmadığını söyledi.

Görüş ayrılıkları: Rusya, İran, Kore

Rex Tillerson Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin, eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik suikast girişiminin ardında “büyük ihtimalle” Rusya’nın olduğu ve sorumluların cezalandırılmaları gerektiği yönündeki değerlendirmesine katıldığını söylemişti.

Ancak Beyaz Saray’dan konuyla ilgili olarak daha farklı bir açıklama yapılmıştı.

Trump ve Tillerson daha önce başta İran ve Kuzey Kore ile ilişkiler olmak üzere başka bazı konularda da görüş ayrılığı yaşamıştı.

Tillerson açıklamalarından birinde “İstifa etmeyi asla düşünmedim ve Trump için ‘moron’ demedim” ifadelerini kullanmıştı.

Eski Bakan da yeni Bakan da fosil yakıt endüstrisinden

Rex Tillerson, daha önce dünyanın en değerli halka açık şirketi enerji devi ExxonMobil’in Başkanı ve CEO’suydu. Tillerson’un yerine Dışişler Bakanlığı görevine gelen CIA Başkanı Pompeo da Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı’nı da eleştiriyordu.

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri’ne subay yetiştiren West Point’teki Askeri Akademi’den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Harvard Üniversitesi’nde hukuk fakültesinden mezun oldu.

Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, su işkencesine desteği ve kürtaj karşıtı görüşleri ile gündeme gelmişti. İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu’na, Pompeo’nun CIA Başkanlığı’nı onaylamama çağrısı yapmıştı.

CIA başkanlığı için kadın aday

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Gina Haspel’i CIA başkanlığına aday gösterdi. Gina Haspel, Senato’nun onayı halinde CIA’in ilk kadın başkanı olacak.

( BBC, Hürriyet, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.