Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Ağaçların Gizli Yaşamı

“Ağaçların acıyı hissedebildiğini, hafızaları olduğunu ve ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığını öğrendiğinizde, artık onları sanki sıradan bir işmiş gibi devasa makinelerle kesip hayatlarını altüst edemiyorsunuz.”

-Peter Wohlleben-

Ağaç sosyal bir varlık mıdır? Almanya’da Der Spiegel’in çok satan kitaplar listesinin zirvesinden iki yıl boyunca inmeyip satış rekorları kıran, yayımlandığı birçok ülkede aynı ilgiyi gören bu kitaba bakılırsa sorunun

yanıtı evet. Mesleğine tutkuyla bağlı olan ormancı yazar Peter Wohlleben ağaçların aralarında bir sosyal ağ oluşturduğunu kitabında gayet ikna edici biçimde izah ediyor.

Bu alanda yapılmış bilimsel araştırmalar ve kendisinin yıllara dayanan gözlemlerinden yola çıkan Wohlleben’e göre ağaçlar da tipik insan davranışları sergiliyor. Ağaç ebeveynler birlikte yaşadıkları yavrularıyla iletişim kuruyor ve onların büyümelerine destek oluyor. Bunlar yetmezmiş gibi ağaçlar birbirini yaklaşan tehlikelere karşı uyarıyor ve aralarındaki hasta veya acı çeken bireylerle gıdalarını paylaşıyor. Bu kitabı okuduktan sonra, ağaçlara ve ormanlara çok daha farklı bir gözle bakacaksınız… 

Ağaçların Gizli Yaşamı

Peter Wohlleben

Çeviren: Ali Sinan Çulhaoğlu

Kitap Kurdu

2018

 ***

Arka Bahçe Etkinlikleri

 

Solucanlar farklı yiyeceklerin kokusunu alabilir mi? Çok güçlü bir böcek ne kadar ağırlık kaldırabilir? Cırcır böcekleri yalnızken mi, yoksa arkadaşlarıyla beraberken mi daha mutludur? Bir örümceğe dokunabilir misin? Peki, ona evcil hayvan olarak bakabilir misin?

En Kirli, En Harika, En Börtü Böcekli 100 Bahçe Etkinliği, sana bu soruların ve daha fazlasının yanıtını nasıl bulacağını öğretecek ve bunu yaparken çok eğleneceksin! Büyük şehir müzelerini, sıkıcı kitapları ve bilgisayarınızda ya da tabletinizdeki bilim oyunlarını unut! Bu kitapla bahçeniz senin için yeni bir müze, yetişkinler de tek yardımcın olacak. Böcekleri, sürüngenleri, kuşları ve bitkileri daha yakından ve kişisel olarak tanıyacak, onların uzmanı olacaksın. Harika, değil mi?

Colleen Kessler; yaparak öğrenme, deney, bilim ve yaratıcılık konusunda çocukların tutkularını harekete geçirecek etkili ve benzersiz yöntemleri paylaşmayı amaç edinmiş bir öğretmen ve annedir. Bunların hepsi ve daha fazlası kitabın içinde: böcekleri yakalarken çok eğleneceksin ve okulunda sana yardımcı olacak önemli bilimsel bilgilerle eleştirel düşünme becerileri kazandığını gören ebeveynlerin buna çok sevinecek.

Dışarıda keşfedilmeyi bekleyen kocaman bir dünya var… Bu kitabı yanına al, keşfe çık ve dışarıda harika zaman geçir.

Arka Bahçe Etkinlikleri

Colleen Kessler

Çeviren: Sezgin Sarı

Yeni İnsan Yayınevi

2018

***

Çanakkale Temiz Hava Eylem Planı Özet ve Değerlendirmesi

 

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca yayınlanan genelge ve çevre kurulu kararları sonrasında Nisan 2014’te kurulan bir komisyon tarafından hazırlanan Çanakkale İli Temiz Hava Eylem Planı, nihayet 25 Aralık 2017’de Çanakkale İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Ekoloji Kolektifinden Avukat Hülya Yıldırım, hazırlanan planı inceledi ve özellikle kömür kullanımıyla ilgili plandaki eksiklikleri değerlendirdi.

Çanakkale kent merkezi ve Çan ilçesini kapsayan raporda, konutlarda kullanımına izin verilmeyecek, TKİ Kömür İşletmeleri açık ocak işletmeciliğiyle çıkartılan kömürün 18 Mart Çan Termik Santralında kullanımına ilişkin bir düzenleme yapılmadığı, santral bacasından gerçekleşen standartların üzerindeki kükürtdioksit salımına yönelik herhangi bir faaliyet durdurma önlemine rastlanmadığı, kükürt tutucu (desülfirizasyon) sisteminin öncelikli önlemler arasında sayılmadığı ve uygulamaya 2019’da geçirileceği ve planın sağlık etki değerlendirmesi olmaksızın hazırldığı, Avukat Hülya Yıldırım’ın ilk belirlemeleri arasında yer aldı.

Çanakkale Temiz Hava Eylem Planı Özet ve Değerlendirmesi

Hülya Yıldırım

Ekoloji Kolektifi

2018

Yayına ulaşmak için tklynz

 

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.