KadınManşet

Mersin’de kadınlar yasak tanımadı: Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz!

0

8 Mart’ta Mersin Kadın Platformu yasaklara rağmen Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştirdi.

Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla her 8 Mart ‘ta olduğu gibi gece yürüyüşü gerçekleştirmek isteyen kadınlar polislerin “Yürümeyin, size gösterdiğimiz alanda kutlamanızı yapın” çağrısına uymadı. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda toplanan kadınlar “Kadın, yaşam, özgürlük” “ Jin, jiyan, azadi”,“ Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan , inadına özgürlük”, “erkek adalet değil gerçek adalet”  sloganlarını atarak Barış Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polisler tarafından birçok kez yol kenarına alınmak istenen kadınlar trafiği kapatarak Barış Meydanı’na kadar yürüdü.

Barış Meydanı’na gelen kadınlar içerisinden Mersin Kadın Platformu’nu temsilen Aze Su Dalmızrak basın açıklamasını okudu.

Mersin Kadın Platformu’nu temsilen Aze Su Dalmızrak basın açıklamasını okudu

“Kadınlar Vardır! Kadınlar Her Yerde! OHAL’de, bu halde Kadınlar Olacak Her Halde!Bu Eril Düzeni Değiştirmek İçin!  Geceleri De Sokakları Da Meydanları Da Bırakmıyoruz!” sözleriyle Basın açıklamasına başlayan Dalmızrak 8 Mart’ta şehirlerde Gece Yürüyüş’lerinin yasaklanmasına değinerek

“Varlığımızı iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, duramayacağız.

Eşit, adil, özgür, laik ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmak için kurtuluşumuzun kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz. Bunun için evde, işte, sokakta, bizleri yok sayanlara karşı direnmeye devam edeceğiz. Bize dayatılan yoksulluğu, şiddeti, ayrımcılığı, gericiliği ve savaşı kabul etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kadının yeniden üretim sürecinde sömürülüşüne değinerek, “Sokakta, işyerinde, mecliste heryerde göğsünü gere gere erkekleme yapan erkeklerin ütülü gömleklerinin arkasındaki sömürüyü, çifte mesaiyi bizler görebiliyoruz. Bizlerden her yeni güne tekrar hazırlanmak için karşılıksız emek bekleyenlere diyoruz ki, Mutfakta zıkkımın kökü, sokakta hayat var!dedi.

Dalmızrak OHAL süreci bahane edilerek muhaliflere yapılan işten çıkarmalara, yeni savaş politikalarına değinerek “Bu savaş bizim savaşımız değil, ölümü değil yaşamı savunuyoruz! Kadın Yaşam Özgürlük! Jin Jiyan Azadi!” şeklinde konuştu.

Çocuk evliliklerinin önünü açan yasalarla birlikte Zina tartışması gerçekleştirilmesinin  kadının heteroseksist sistemin ailesine hapsedileceğini savunan Dalmızrak “OHAL bahanesi ile 8 Martta sokaklarda olması engellenen tüm kız kardeşlerimize buradan selamlarımızı yollayarak diyoruz ki, Çorabının teki çıkardığın yerde, 8 Mart’ta tüm kadınlar yasakladığın yerde!” sözleriyle basın açıklamasını sonlandırdı.

“Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Kadın Yaşam Özgürlük” “Geceleri de ,sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz” sloganları atan kadınlar zılgıtların ardından halaylar ve müzikle gece boyunca Barış Meydanı’nı terk etmedi.

 

Haber: Özgecan Aşlamacı

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.