Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Foça halkı ormanına sahip çıkıyor: Ilıpınar Köyü’ndeki ağaç kıyımı durdurulsun!

0

Ekosistemin can damarlarından ormanlara yönelik tehdit her geçen gün artıyor.

Bugünlerde İzmir’in Foça İlçesi’nde çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık bölge bu tehdidin hedefinde…

Ilıpınar Mahallesi Armutludere Mevkii’nde Menemen Orman Müdürlüğü’nden gelen görevliler tarafından geçtiğimiz haftalarda kesim için işaretlenen ağaçlar bölge halkını harekete geçirdi.

Olayın duyulması üzerine aralarında Yenifoça Forum, Foça Forum, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) üyeleri ile bölge halkı, kesim işlemlerinin başladığı 6 Mart günü ağaç kıyımını durdurmak için ormanlık alana gitti.

2 günde 300 genç çam ağacı kesildi

Bölge halkının ve çevreye duyarlı yurttaşların kesimi durdurmak için gerçekleştirdiği sessiz eyleme karşı, Foça İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bölge halkının itirazlarına rağmen 6 ve 7 Mart’ta yaklaşık 300 genç çam ağacı görevliler tarafından kesildi.

Kesim işlemleri sırasında ormanlık alana gelen İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan ve Menemen Orman İşletme Şefi Tolga Şener şikâyetleri dinledi.

Bir daha ağaç kesimi olmayacağı sözü verilmişti

Kesim vatandaşlara gerekçeli bilgi vereceği belirtilerek durduruldu.

Yenifoça Forum üyelerinden Özgür Küçüktülü, kesim hikâyesinin bundan 3-4 yıl öncesine dayandığını anlattı.

“Ilıpınar Köyü’nde 3-4 yıl önce kesim faaliyeti varmış. Binlerce ağaç kesilmiş.

Dönemin Menemen Orman Bölge Müdürü’nden bir daha ağaç kesimimi olmayacağı yönünde halk söz almış. Şimdi aynı bölgede kesim yeniden başlatıldı.

Yenifoça Forumu olarak köyde yaşayanlardan bölgede ağaçların işaretlendiği bilgisini aldık.

Pazartesi günü (5 Mart) haberi aldıktan sonra Salı günü konuyla ilgili gerçekleştirdiğimiz toplantı sırasında ağaçların kesimine başlamışlar. 1 günde 1 dönüm arazideki araçlar kesilmişti.”

Ağaçların kesim nedeni ormanın endüstriyel plantasyon sahası olarak belirlenmesi

Özgür Küçüktülü, bölge halkıyla birlikte kesimi fiili olarak şimdilik durdurmuş olsalar da korunması gereken ormandaki ağaçların kesilmemesi konusunda yetkililerden taleplerine yanıt vermelerini beklediklerini ifade etti.

“7 Mart günü bölgede gittiğimizde ağaç kesimini fiili olarak durdurduk. Menemen Orman Müdürlüğü’nden ormancı arkadaşlarla tartışma yaşandı, çekilmemizi istediler.

Bunun üzerine İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan ve Menemen Orman İşletme Şefi Tolga Şener çağrıldı. Köylüler ve duyarlı vatandaşlarla görüştüler.

Ormandaki ağaç kesiminin endüstriyel plantasyon (ticari ve sanayi amaçla büyük ölçekle bitki üretimi için kullanılan tarımsal alan ve işletme) amaçlı yapıldığı ve  yenilerinin dikileceği söylendi.

Her 30 yılda bir kestikleri ağaçların yerine kızılçam dikeceklermiş. Burası kızılçam ormanı.

Yetkililer konuyu üsleriyle konuşup köylülere bilgi vereceklerini söylediler.

Konuyla ilgili Pazartesi günü (12 Mart) cevap bekliyoruz. O gün bölge halkıyla kesim alanına gideceğiz.

Bulunduğumuz bölge Foça sınırı Aliağa sınırına yakın.

Buralarda termik santral, gemi döküm tesisi, demir çelik tesisi, atık su arıtma tesisi var. Ormanlar küçücük kaldı. Bunların korunmaya ihtiyacı var.”

Yetkililer bölgedeki ağaç kesimiyle ilgili yeniden değerlendirmek yapmak üzere 12 Mart 2018’e kadar çalışmalara ara verdiler.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.