ManşetTarım-Gıda

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi: Torba Yasa’ya şeker kotalarının belirlenmesi için 3 ek madde

0

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararını tüm tepkilere karşın özelleştirme planını uygulayan hükümet, şeker kotası belirleme sürecini bakanlığı devreden çıkartarak hızlandıran, tek yetkili olarak Bakanlar Kurulu’nu belirleyen bir düzenlemeyi TBMM gündemine getirdi.

Nurcan Gökdemir’in Birgün’de çıkan haberine göre, AKP, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı’na, komisyon görüşmelerinin son gününde sunduğu önergeler ile şeker kotalarının belirlenmesine ilişkin üç madde ekledi.

Önce Şeker Kurumu, sonra Bakanlık

Bu maddelerle nişasta bazlı şeker üretimi için yüzde 10’luk kota belirlenmesi kararıyla başlayan süreç yeniden düzenlendi.

Türkiye’yi NBŞ üretiminde dünya ülkeleri arasında ön sıralara taşıyan süreçte önce kota belirlendi, daha sonra kamuoyuna yansıyan raporlarla ortaya konulduğu gibi Cargill’in başını çektiği şirketlerin de talebiyle hükümet, Şeker Kurumu’nun görüşünü alarak kotayı yüzde 50’ye kadar artırma veya eksiltme yetkisi aldı.

2016 yılından itibaren atamalar yapılmayarak Şeker Kurulu işlevsizleşti ve 2017-2018 dönemine ilişkin kota belirlenmedi.

696 sayılı KHK ile de Şeker Kurumu kapatıldı ve yetkileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredildi.

Cargill şikâyetçi oldu

Cargill, özelleştirme tavsiyelerinin yer aldığı raporunda, Tarım Bakanlığı’nın kotaların belirlenmesi ya da revizyonu konusunda nasıl bir yaklaşım sergileyeceğinin netleşmediğinden yakınarak, şeker piyasasının faaliyetlerini belirsizlik ortamı içerisinde sürdürdüğüne yer verdi.

Raporda, ayrıca şu ifade de yer aldı:

“Yürürlükte olan mer’i mevzuat gereğince 30 Haziran’a kadar belirlenmiş olması gereken kotaların Bakanlar Kurulumuzca belirlenmesi ve nişasta bazlı şeker kotası artışının aynı kararnameye dercedilmesini talep etmekteyiz.”

Hükümet gereğini yaptı

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlaması beklenen tasarının komisyon görüşmelerinin son gününde üç ayrı önerge sunan hükümet, 4634 sayılı Şeker Kanunu’nda değişiklik yaptı.

Buna göre, kota belirlemede, yeni fabrika kurma ve mevcutların kapasitesini arttırma taleplerini karşılamak için yeni kota tahsisinde başka hiçbir kurum devreye girmeden doğrudan Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal’dan şeker fabrikaları açıklaması

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal, AKP Genel Merkezi’nde, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sürerken dün gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ünal, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili devreye gireceğine yönelik iddialar doğru mudur?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Burada şeker fabrikalarının satımından ziyade devletin bu hususta 18 yılda uğradığı zararın her şeyden önce giderilmesi. Kazanılmış hakların herhangi bir şekilde kaybına fırsat vermeden, yine özellikle pancar üreten çiftçilerimizin hiçbir şekilde mağdur olmasına izin vermeden gerçekleştireceğimiz bir düzenlemeyi konuşuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda herhangi bir müdahalesi söz konusu olmayacak.  Pancar temin eden çiftçiler mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecek. Kotalarda bir kısıtlama olmayacak. Fabrikaların üretim devamlılığı ve zorunluluğu sağlanacak.”

“Bu ne acele?”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bu düzenlemenin tam şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündeme geldiği günlerde yapılmasının dikkati çekici olduğunu söyledi.

Cargill’in “Hükümete tavsiyeleri”in bulunduğu raporda bu düzenlemeyi çağrıştıran öneriler bulunduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Birileri talimat veriyor, hükümet uyguluyor mu?” diye sordu.

CHP’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’nun üyelerinin yazdığı muhalefet şerhinde de tüketim, güvenlik ve ihracat kotasının belirlenmesi ile ilgili düzenlemelerin özellikle 14 şeker fabrikasının özelleştirme kararının alındığı bir dönemde acele ile komisyondan geçirilerek yasalaştırılması gayretinin doğru bulunmadığı ifade edildi.

Bu maddelerin içeriğinin komisyonun ihtisas alanı dışında olduğu belirtilerek, ayrı bir yasada düzenlenerek Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda tüm sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ayrıntılı olarak görüşülmesi istendi.

 

(Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.