EnerjiManşet

Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatı Nisan’da başlayacak mı?

0

Geçtiğimiz aylarda medyada yer alan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atıldığı yönündeki haberler projenin inşaatının başladığı algısını yaratmıştı.

Projenin basın bürosunda yapılan açıklamada nükleer santralin inşaatının değil, tesis sahasındaki enerji bloklarının inşaatına hazırlık çalışmalarının başladığı belirtilmişti.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, Mersin’de kurulması planlanan nükleer güç santralinin inşasına Nisan ayında başlayacaklarını açıkladı.

Lihaçev, “Nisan ayının başında Akkuyu’daki arazide ‘ilk betonun’ dökülmesi planlanıyor” dedi.

İlk ünitenin 2023’te devreye alınacağı iddiası

Nükleer santral arazisindeki çalışmaların başlaması için 101 lisans gerekli olduğunu da kaydeden Lihaçev, bunların 90’ını aldıklarının altını çizdi.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan ve 20 milyar dolar yatırım maliyeti öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Ekim ayı sonuna doğru sınırlı çalışma izni alınmıştı.

Santraldeki ilk ünitenin 2023 yılında devreye alınması öngörülüyor. Ancak nükleer karşıtları inşaat 2018’de başlasa bile beş yılda tamamlanmasının çok güç olduğunu belirtiyorlar.

Sinop’ta da nükleer santral projesi

2013 yılının Mayıs ayında Türkiye ve Japonya arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının sunulmasının ardından proje için 6 Şubat 2018’de halkın katılımı toplantısı düzenlenmiş, ancak toplantıya girmek isteyen halk içeriye alınmamıştı.

Toplantının yapılacağı Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’ne “salon dolu” gerekçesiyle alınmayan Belediye Başkanı, milletvekilleri ve nükleer karşıtı yurttaşlar toplantı salona alınmadıkları yönünde tutanak tutmuşlardı.

 

Nükleer güç santraline hayır diyen Sinoplulara polis müdahale etti: 3 gözaltı

Akkuyu’nun “sözde” temeli atıldı: Proje yargıda, TAEK ise “bu temel o temel değil” diyor

“Bu dava siyasidir!”: Akkuyu NGS ÇED iptal davasından değerlendirmeler

Akkuyu Nükleer Santrali için “önlisans iptal davası açmak”hak kabul edildi

Sinop’a denenmemiş reaktörler denenmemiş ortaklıkla kurulacak

 

(T24, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.