Günün ManşetiManşetTürkiye

İzmir’e Sahip Çık Platformu Körfez Geçişi Projesi’ne “Hayır” dedi

0

İzmir Körfezi’nin otoyol ve raylı sistemle geçişini öngören Körfez Geçişi Projesi’nin ÇED olumlu kararına karşı açılan davada bugün bilirkişi keşfi yapıldı.

Bilirkişi incelemesine vatandaşlar ve basın mensupları alınmadı.

“Proje İstanbul’dan İzmir’e gelenler için yapılıyor”

İzmir’e Sahip Çık Platformu, Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir Balıkçı Barınağı yakınlarında yaptığı açıklamada projenin İzmir Körfezi’ne vereceği zararları anlattı.

Açıklamada İzmir’in bu projeye ihtiyacı olmadığı, kuzeyde Kuş Cenneti’nden (Gediz Deltası), güneyde İnciraltı bölgesine dek geri dönüşü olmayan tahribata yol açacağı vurgulandı.

TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın, bu projenin sadece yarımadaya (Urla, Seferihisar, Çeşme, Karaburun, Alaçatı)  İstanbul’dan gelenler için yapıldığını, İzmir’in İstanbul olmayacağını söyledi. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğü zarar görecek”

“Körfez Geçiş Projesi, kuzeyde yapım aşamasında olan İstanbul Otoyolu ile Çiğli’de sulak alanların ve Kuş Cenneti’nin olduğu bölgeden güneyde doğal sit statüsü değiştirilen İnciraltı ve Çeşme yarımadasını birbirine bağlayacaktır. Proje, İzmir’i rant çevrelerinin talan ve yağmasına açmanın, daha fazla betonlaşmaya boğmanın araçlarından biridir.

Bu projenin, kentimizin doğal ortamına zarar vereceği açıktır. Proje alanında flamingo, kılıçgaga ve tepeli pelikan gibi türlerin dünya nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı bilinmektedir. Söz konusu proje gerçekleştiği takdirde, köprü ayağı, geniş çaplı yüzey yapılaşması vb. faaliyetlerden bu türlerin nüfusları olumsuz etkilenecek ve farklı statülerle korunan Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğü zarar görecektir. Proje, ülkemizin önemli su ürünleri istihsal sahalarından biri olan İzmir Körfezi’nin bentik bölgesinde yapılması planlanan inşaat faaliyetleri, körfez ve İzmir balıkçılığına önemli darbe vuracaktır.

“Zeytinliklerin, sit alanların, kıyıların yapılaşmaya açılması için yönetmeliği değiştiriyorlar”

Ama her şeyden önemlisi, İstanbul ve Ankara’ya ihanet edenler şimdi gözlerini Ege kıyılarına ve İzmir’e dikmişlerdir.

Bu nedenledir ki zeytinliklerin, kıyıların, sit alanlarının yapılaşmaya açılması için sürekli kanun, yönetmelik vb. ne varsa değiştirilmeye çalışılıyor.

Bir yandan kent içinde ayrıcalıklı plan değişiklikleri ile, diğer yandan tarım alanları, doğal yaşam alanları, kıyılar sit dereceleri düşürülerek rantçı sermaye İzmir’e davet ediliyor, önü açılıyor. İşte bu proje de tüm bu rant odaklı politikaların ortasında duruyor. Yarımada’da ikinci bir İzmir yaratılmaya çalışılıyor. Bu proje de şehir dışından gelenlerin Yarımada’ya ulaşımını kolaylaştırmak için yapılıyor.

Ancak hepimiz biliyoruz:

İzmir üzerinde planlanan rant politikalarının en önemli aracı imar planlarıdır. Kentimizi sermayenin şekillendirdiği yağmacı bir anlayışa teslim etmek istemiyorsak; imar planlarında şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarından uzaklaşmamak ve kamu yararını öncelemek gerekmektedir. Merkezi yönetimin ranta dayalı planlama anlayışının karşında duracak en büyük gücün yerel yönetimler olması gerekir.

“Karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak”

Söylendiği gibi “İzmir’in İstanbul olması” istenmiyorsa buradan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm İzmir halkına sesleniyoruz. Sözünü ettiğimiz talan projelerine bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Güzel İzmir’imizin tarihi, kültürel, doğal bütün değerleri gözümüzün önünde bir bir yok olup gidecektir. İzmir’e dayatılan bu rant ve talan politikalarına hukuki, siyasi tüm yolları kullanarak karşı çıkmamız gerekmektedir. Ayrıca Körfez Geçiş Projesi vasıtasıyla yapılaşmanın, betonlaşmanın önünün açılacağı alanlarda kimlerin şimdiden yatırım yaptığı merak konusudur.

İzmir’e Sahip Çık Platformu olarak bugünkü keşfin bilimsel değerler esas alınarak yapılacağına inanıyor ve bunu umuyor; tüm yurttaşları doğa, kültür ve tarih talanına karşı kentimizin geleceği için mücadele vermeye davet ediyoruz.”

İzmir’e Sahip Çık Platformu’na Bayraklı Kent Konseyi, İzmir Düşünce Topluluğu, Bornova Halk Forumu, İzmir Kent Konseyi, Buca Kent Konseyi, Karabağlar Kent Konseyi, Çeşme Kent Konseyi, Karaburun Kent Konseyi, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Karşıyaka Kent Konseyi, Doğa Derneği, KESK İzmir Şubeler Platformu, EGEÇEP, Konak Kent Konseyi, Emek Partisi, Menemen Kent Konseyi, Flamingoma Dokunma, Narlıdere Kent Konseyi, Foça Çevre Platformu, Praksis Müzik Kolektifi, Foça Kent Konseyi, Seferihisar Kent Konseyi, Gaziemir Kent Konseyi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Güzelbahçe Kent Konseyi, Türkiye Komünist Partisi, İzmir Kent Komitesi, Halkevleri, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Haziran Ekoloji Meclisi, Urla Çevre Platformu, Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Komisyonu, Yeni Foça Halk Forumu, Halkların Demokratik Partisi, Yeşil Sol Parti ve İZÇEP destek veriyor.

İzmir Körfez Geçişi Projesi’ne karşı açılan davada bugün bilirkişi keşfi yapılacak

Kentin rant alanlarına dönüşmemesi için “İzmir’e Sahip Çık Platformu” kuruldu

Bakanlık İzmir Geçiş Projesi’ni savundu: Deniz suyu temizlenecek, ekosisteme kalıcı zararı yok

“Mega proje” Gediz Deltası’ndaki 189 farklı kuş türünün yaşam alanını tehdit ediyor

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.