Hafta SonuManşet

Tohum ekelim mi?

0

Baharın habercisi birinci cemre havaya düştü. Bahçe ya da balkon bahçesi yapanlar için hazırlık dönemi başladı. Tohum çimlendirmek istiyorsanız, evinizdeki malzemeleri dönüştürerek çeşitli saksılar hazırlayabilirsiniz. Üstelik bu saksıları direkt toprağa gömebilirsiniz.

Hem ekonomik, hem geri dönüşüm malzemelerle yapması çok basit. Evinize bir göz gezdirin, bu malzemelerden eminim ki vardır. Hele ki “Bunu bir gün değerlendirebilirim” diyerek atmayanlardansanız.

Yumurta Kabukları

İkiye ayrılmış yumurta kabuklarını önce durulayın. Eğer kırmadan nazikçe dibine kalın iğneyle delik açabilirseniz yapın. Ama genelde kırılıyor, o yüzden risk almadan bu adımı atlayabilirsiniz. Çatlak olması hiç önemli değil, yeter ki toprağı muhafaza edebilecek formda olsun.

Yumurta kartonuna kabukları yerleştirin. Bir kaşık yardımıyla saksı toprağı ekleyin ve tohumunuzu uygun derinliğe gömün.

Drenaj deliği açmamışsanız, verdiğiniz su miktarına çok dikkat edin. Fazla su, tohumunuzu ya da kökleri çürütecektir.

Toprakla buluşturma zamanı geldiğinde nazikçe kabuğu kırarak, kabukla birlikte gömebilirsiniz.

Yumurta Kartonu

Yumurta kabukları adımını es geçip, direkt kartonuna da tohumlarınızı ekebilirsiniz.

Nemli tutmaya, ancak suyu boca etmemeye dikkat edin.

Tuvalet Kağıdı Ruloları

Tuvalet kağıdı rulosunu enine ikiye kesin. Daha sonra ⅓ yüksekliğinde 4 dikine kesik açın.

Kestiğiniz kısımları kutu katlar gibi, görseldeki gibi kıvırın ve altını kapatın.

Gömülebilir saksınız hazır!

Karton Kutu Hamuru

(Boyasız) Karton kutuları minik parçalar kalinde kesin ve iyice ıslatın. Tiftikleyerek (ya da blender yardımıyla) kağıt hamuru haline getirin. Hafifçe sıkarak bir elek yardımıyla fazla suyunu alın.

Bu aşamada isterseniz kuruduğunda dağılmasını önlemek için biraz un ilave edebilirsiniz.

Artık hamurunuza şekil verebilirsiniz! Bunun için silikon muffin kaplarını kullanabilirsiniz. Ya da vermek istediğiniz şekilde herhangi bir objeye hamurunuzu bastırarak yerleştirebilirsiniz.

Gazete kağıtları

Gazete kağıtlarını sıkıştırarak saksı yapabilirsiniz. Bu işlemi kolaylaştıran kitler de bulunuyor, ancak kendiniz de iç içe geçen iki sert cismi kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Origami seviyorsanız, görselden faydalanarak, katlayarak da yapabilirsiniz :)

Kağıt bardaklar

İş yerindeki/bekleme salonundaki sebilin yanına atılan kağıt bardaklara üzülmeye son!

Kullanılmış kağıt bardakları saksı yaparak değerlendirebilirsiniz.

Sadece dibine delik açmanız yeterli.

Narenciye Kabukları

Narenciye kabuklarını da saksı gibi kullanabilirsiniz, ama bu şekilde gömerseniz, toprağın asiditesi artabilir ve bu her bitkiye uygun olmayabilir.

Tabii ki, saksısıyla birlikte gömmek şart değil. O zaman seçenekler yüzlerce: Yoğurt kapları, plastik şişeler, içecek kartonları, buz kalıpları..

Yaratıcılığınızı sınırlamayın. Yeter ki tohumlarınızı doğru zamanda ekin ve istediği ortamı sağlayın.

Her tohumun gömülmesi gereken derinlik farklı olmakla birlikte, genelde tohumun kendi boyu kadar derine ekilir. Aşırı sulamadan kaçınarak toprağı nemli tutun, tohumları yakacak kadar kuvvetli olmadan güneş ışığı alacak bir alan sağlayın.

Tohumları dış mekanda çimlendirecekseniz kuşlardan, böceklerden korumak için üstlerine sinek teli germek gibi çözümler üretebilirsiniz. Çeşitli tohumlar ekecekseniz saksıları etiketlerseniz karışıklığı önlemiş olursunuz.

Kolay gelsin! :)

 

Rana Söylemez

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.