Hafta SonuManşet

[Patili Günler] Pirelerle mücadele yöntemleri – Duygu Er

0

Havaların ısınması ile pek çok köpekli ailenin ortak sorunu da yeniden gündeme gelmeye başladı; pireler! Bazen ne yaparsak yapalım kurtulmak imkansızmış gibi düşünüyor ve mücadeleden yoruluyoruz. Üzerine hayvan bakım ürünleri satan mağazalara bir servet yatırıyor, fazlasıyla emek harcıyor ve tam “her şey bitti artık” derken gözünüzün önünde o ayağın kulağa yönelmesi ve kaşınma eylemi ile yıkılıyoruz.

Aslında bu durumda ihtiyacımız olan tek şey; amaca yönelik planımızın olması ve muntazam olarak uygulayabilmemizdir.

işte size örnek bir plan;

1 – Pirelerin çoğalmaları için en uygun ortam nemli ortamlardır. Ancak pireler suda yaşayamaz ve üreyemezler. Köpeğinizin yatağını, kullandığı yastığı, giysilerini, özetle kullandığı tüm tekstil ürünlerini yıkayın. Yıkarken detarjanınıza sirke de ekleyin. Böylece tüm tekstili pire ve larvalarından arındırmış olacaksınız. Halınızı ve koltuğunuzu sirkeli su ile silebilir veya yıkama firmalarından bu konu ile ilgili destek alabilirsiniz.

2 – Köpeğinizi antiseptik şampuanla yıkayın veya yıkatın. Doğru uygulanması gereken bir şampuan olduğundan kullanımı ekstra özen gerektirir. Bu nedenle kullanım detayını mutlaka önden araştırmış, öğrenmiş olun. Bu maddedeki amacımız; yıkama ile köpeğinizin üzerindeki canlı pirelerin temizlenmesini sağlamaktır.

3 – Köpeğinizi yıkadığınız günün ertesi günü, Pire etkili bir dış parazit damlası uygulayın. Bu da pirelerin köpeğinizi ısırdıkları zaman zehirlenerek ölmelerine sebep olacaktır. Damlayı veterineriniz değil de siz uygulayacaksanız, köpeğinizin yalayamayacağı bir nokta olan enseye, tüyleri aralayıp deri ile temas edecek şekilde uygulanmanız gereklidir.

4 – İyi bir pire tasması satın alın (özellikle ilaç firmaları tarafınca üretilenleri tercih etmenizde yarar var). Bu tasma, köpeğinizin üzerine yeni pireler sıçramasını engelleyecektir.

5 – Köpeğinizin boynuna taktığınız pire tasmasının kestiğiniz uzun gelen ucunu köpeğinizin yatağının arasına koyun. Pirelerin yatağa yerleşmelerini önleyecektir.

6 – Belediyenizi arayarak gezdiğiniz yerlerin ilaçlanmasını talep edin. Belediye gelene kadar da siz evde bir pet şişeye hazırladığınız sirkeli su ile oraları gezdikçe ıslatabilirsiniz.

7 – Kum/toprak yığını, kuru otlu alanlara yaklaşmayın.

Evimizi ilaçlatmak her zaman doğru çözüm olmayacaktır, unutmayın ki köpeğinizin koku alma yeteneği sizden kat be kat gelişmiştir ve bu da onun pireler için kullanacağınız ilaçtan etkilenmesine vesile olacaktır. Buna karşı; yukarıda bahsettiğim tüm maddelerin eş zamanlı yapılması size büyük fayda sağlayacaktır ama özellikle ilk iki maddeyi aynı gün ve aynı anda yapmaya özen göstermeniz planınızın en kritik noktasıdır.

Not: Aşırı pire durumlarında dış parazit iğnesi de yapılabilmektedir ama çok tercih edilen bir seçenek değildir ve veterineriniz uygun görmedikçe köpeğinizin karaciğerine yüklenmeye lüzum yoktur.

 

Duygu Er

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.