EkonomiManşet

Elektrikli taşıma sistemine geçiş temiz ve güçlü ekonomi vaat ediyor

0

Avrupa taşıma sektörünün paydaşlarından oluşan bir konsorsiyumun Avrupa Birliği’nde (AB) elektrikli araçlara geçiş hakkında hazırlanan rapora göre elektrikli taşıma sayesinde Avrupa 2030’da 49 milyar Euro daha az petrol ithalatı yapacak. Bunun yanı sıra elektrikli taşıma 2030 yılına kadar Avrupa’da yaşayanlara 206,000 yeni iş olanağı da sağlayacak.

Cambridge Econometrics tarafından hazırlanan ve Avrupa taşıma sektörünün önde gelen paydaşları Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC), IndustriAll European Sendikası, Air Liquide, European Aluminium, Enedis, Ulaşım & Çevre (T&E), EUROBAT, ABB, BMW, Lease Europe, Michelin, Valeo, ETUC ve Renault-Nissan’nın da katkı verdiği raporda vurgulanan bir diğer nokta ise  elektrikli taşımaya geçiş ile GSYİH’de artışa yol açılacak olması.

Elektrikli taşımaya geçiş sonrası 2050 yılına kadar araçlardan kaynaklanan CO2 emisyonlarında %88’lik bir azaltıma da yol açarak, her yıl Avrupa’da hava kirliliğine bağlı olarak meydana gelen 467,000 erken ölüm vakası sayısının da azaltılmasını sağlayabilir. Bu geçişin, hem iklim değişikliği ve hava kirliliğiyle mücadele hem de çok gerek duyulan ekonomik canlanma olmak üzere iki faydası olacağı da raporda öngörülüyor.

AB ekonomisi güçlenecek

Raporda ele alınan her üç senaryoda da, elektrikli taşımaya geçiş GSYİH’de hafif bir artışa yol açıyor. Genel anlamda, binek araçlarının AB’nin 2020 CO2 standartlarına uyumlu hale getirmek için daha verimli yapılması, 2030’da yıllık GSYİH’nın %0.1’ne eşdeğer, ek bir artış meydana getiriyor. İleri tarihli iklim hedeflerinin tutturulması için yapılacak başka yenilikler ise 2025’ten sonra ulusal GSYİH’ı daha da artıracaktır. Bu da, 2030’da GSYİH’de yıllık %0.2’lik ve 2050 itibarıyla %0.5’lik bir artışa yol açmaktadır.

206 bin yeni iş olanağı

Elektrikli taşıma 2030 yılına kadar Avrupa’da 206,000 yeni iş olanağı sağlayacak. Raporda halihazırda eski teknoloji üreten işçilerin, geleceğin teknolojileri üretimde vasıflı işler için eğitilmesi sağlanması gerektiği de vurgulanıyor.

Hava Kirliliğinin de önüne geçiliyor

2030 yılına kadar satışa çıkarılan yeni araçların dörtte birinin sıfır emisyon araçlar, dörtte birinin tamamıyla hibrit ve geriye kalanının hafif hibrit olduğu bir senaryoda, Avrupa 2050 yılına kadar binek araçlardan kaynaklanan CO2 emisyonlarını %88 oranında azaltabilecek.

Teknolojideki bu iyileştirme arabalardan kaynaklanan NOx emisyonlarını yılda yaklaşık 1.3 milyon tondan yılda yaklaşık 70,000 tona indirecek ve böylece hava kirliliğinin her yıl Avrupa’da 467,000 erken ölüme yol açmasının önünü kesecektir.

Elektrikli araçlar ile dizel/benzinli araçlar arasında ücret farkı kapanıyor

Rapora göre sıfır emisyon araçların ve dizel/benzinli araçların satın alım maliyeti 2030’da hemen hemen eşitlenecek.

2020 yılında, bataryalı elektrikli araçlar ve yakıt hücreli elektrikli araçların dizel ve benzinli araçlar ve hibrit türlerinden daha pahalı olması öngörülmekte. Ancak, 2030’a gelindiğinde, dizel ve yakıtlı araçlar hava kirliliği ve CO2 standartlarını karşılayabilmek için daha pahalanacağı ve sıfır emisyon araçların sayısı arttıkça maliyeti düşeceği için, aralarındaki fiyat farkı azalacak.

İlgili raporun İngilizce aslına buradan erişebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.