Doğa MücadelesiManşet

İstanbullular Maçka Parkı’na sahip çıkıyor: Hafta sonu etkinlikleri ile parkta nöbet başlıyor

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen Dolmabahçe-Levazım tüneli projesi kapsamında daha önce büyük bölümü alüminyum plakalarla kapatılan Maçka Parkı’nda 12 Şubat’ta ağaç sökümüne başlamıştı.

Proje kapsamında çalışma alanı içerisinde toplam 199 ağaçtan 85’i Sarıyer’deki Mehmet Akif Ersoy Parkı’na, park dışında kalan 114 ağacın da farklı bölgelere nakledileceği belirtilmişti.

Ağaç sökümünün başlaması ile beraber parkta nöbet tutmaya başlayan doğa savunucuları çalışmanın derhal sonlandırılması talep etti.

Beton değil park istiyoruz“, “İBB elini parkımdan çek“, “İstanbul ölüyor ihanet sürüyor” sloganları atılan buluşmada parkın durumuna dair kısa bir bilgilendirmenin ardından basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada Maçka Parkı Hepimizin adına söz alan Ersin Kiriş sözlerine şöyle başladı:

“Geçen seneden bu yana bütün kent ve yaşam savunucularının mücadele ettiği Maçka Parkı’na yapılmak istenen tünel projesi yeniden devrede. Maçka Parkı, Dolmabahçe-Levazım-Armutlu-Ayazağa tünellerinin Dolmabahçe çıkışı nedeniyle tehdit altında. İBB ekipleri Maçka Parkı’ndan sonra daha önce parka ait olan Beşiktaş Stadı’nın karşısındaki alanı da panellerle çevirdi.”

Bütün İstanbul halkına, Şişli ve Beşiktaş sakinlerine, Maçka Parkı’nı kullanan herkese sesleniyoruz” diyen Kiriş çalışmaların devam etmesi halinde bölgede yaşanacak sorunları şu şekilde sıraladı:

  1. Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı takdirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir.
  2. İBB bütün park ve yeşil alanların altını, karayolu tüneli veya zeminaltı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların, parkların altları oyulup betonlaştırıldıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır. Bunlara hazırlıklı olalım!
  3. İstanbul genelinde 30’dan fazla karayolu tünel projesi İBB meclisinden geçmiş durumda. Anlayacağınız İstanbul’un altı delik deşik edilecek, eğer dur demezsek!
  4. 3. köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalardan gelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünelle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Belki oradan merkeze 5 dakikada gelecektir araçlar, ancak merkezden örneğin Taksim veya Karaköy’e 2-3 saatte geçecektir. Trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır.
  5. Bu tünel çıkışı, Maçka Vadisi’ne çakılan son çivi olacaktır. Parkı ve vadiyi kullanan sporcular, yurttaşlar, hayvan severler; herkes şapkayı önüne alıp bir düşünsün! Son çivinin çakılmasını hep birlikte engelleyelim!

Kiriş’in konuşmasının ardından neler yapılabileceği konusunda forum düzenlendi. Forumun ardından parkta yaşanan her olayın takip edileceği ve hafta sonu parkta etkinlikler yapılması kararı alındı.

Maçka Parkı İstanbul’da meydana gelebilecek bir deprem afetine karşı Şişli ilçesi sınırlarında çadır kent alanı olarak kullanılacak ve “Afet Toplanma Alanı” olarak belirlenmiş bir parktı.

 

(Sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.