ManşetSağlık

“Görünmez katil” hava kirliliği Dakar’ı esir aldı: Kentte turuncu alarm

0

Dünya Sağlık Örgütü’nün “görünmez katil” olarak tanımladığı hava kirliliği Dakar’ı alarma geçirdi.

Senegal’in başkenti Dakar’da gelecek 48 saatte yoğun hava kirliliği gözlemleneceği bildirildi.

Senegal Hava Kalite Yönetim Merkezinden yapılan açıklamada, havada bulunan zehirli partikül miktarının fazla olacağı, bu nedenle “turuncu alarm” verildiği duyuruldu.

Başkentteki Katedral bölgesinde zararlı partiküllerin metreküp başına 600 mikrograma kadar çıkacağı belirtilen açıklamada, solunum yolu rahatsızlığı olanların, çocuklar ile yaşlıların gerekmedikçe evlerinden çıkmamaları tavsiye edildi.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, insan sağlığına tehdit oluşturmaması için 1 metreküp havanın en fazla 25 mikrogram zehirli partikül içermesi gerekiyor.

21 Asya ülkesinde 803.000’den fazla erken ölüm vakası yaşandı

Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), University College London ve Tsinghua Universitesi gibi 26 küresel kurum ve kuruluşun hazırladığı “Lancet Gerisayımı: Sağlık ve İklim Değişikliğindeki İlerlemelerin Takibi” adı verilen çalışma, iklim değişikliğinin dünyanın küresel ölçekte şimdiden insan sağlığına geri dönülmez zararlar verdiğini bilimsel veriler ile ortaya koymuştu.

Geçtiğimiz yıl fosil yakıt tüketiminin insan nüfusuna olan etkisine de yer verilen rapora göre, 2015’te kömürle enerji üretimi ve ulaşım ve konutlarda fosil yakıt kullanımına bağlı hava kirliliği nedeniyle 21 Asya ülkesinde 803.000’den fazla erken ölüm ve önlenebilir ölüm vakası yaşandı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada hava kirliliği en yüksek olan şehirler arasında İran’ın Zabol kenti, Hindistan’ın Gwalior ve Allahabad kentleri ve Suudi Arabistan’ın Riyad ve Al Jubail kentleri bulunuyor.

Türk Toraks Derneği’nin geçtiğimiz yıl paylaştığı verilere göre ise Türkiye ulusal mevzuat sınır değerlerine göre 81 ilin 53’ü hava kirliliğinde sınıfta kaldı. Derneğin açıklamalarına göre Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle her yıl 32 bin kişi hayatını kaybediyor.

Türkiye’de 81 ilden 53’ü hava kirliliğinde sınıfta kaldı!

İstanbul, Bursa ve Kırklareli’nde sağlığımızı tehdit eden hava kirliliği oranlarını inceledik

Hava kirliliği sperm kalitesini düşürüyor, apandisit vakalarını artıyor

 

(Mynet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.