LGBTİ+Manşet

İnsan hakları savunucusu LGBTİ aktivisti Ali Erol adli kontrol şartıyla serbest

0

İnsan hakları savunucusu, Kaos GL derneği kurucularından LGBTİ aktivisti Ali Erol adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

2 Şubat Cuma günü sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Ankara’da hayat arkadaşıyla yaşadığı evden gözaltına alınan LGBTİ hak savunucusu Ali Erol, 6 Şubat Salı günü (dün) Emniyet’teki ifadesinin ardından Savcılığa; oradan da adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 5. Sulh Ceza Hakimliği, Erol’un adli kontrol talebiyle serbest bırakılmasına karar verdi.

Kaos GL tarafından yapılan açıklamada, “Kısıtlılık kararı olduğu için detaylarını öğrenemediğimiz bu gözaltı ve devam eden soruşturma süreci, düşünce ve ifade özgürlüğünün apaçık ihlalidir. Ankara’da Kasım 2017’de valiliğin getirdiği “süresiz LGBTİ etkinlik yasağının” ardından Ali Erol’un sosyal medyada barış talep ettiği gerekçesiyle gözaltına alınması ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle soruşturulması; LGBTİ haklarına dönük engelleme ve baskıların arttığını bir kez daha ortaya koydu.” denildi.

Kaos GL, Ali Erol’un adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere de yer verdi

“İnsan hakları savunucularına dönük bu baskı, gözaltı ve soruşturmalar; insan haklarına ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. İnsan haklarına herkesin ihtiyaç duyduğunu bir kez daha yineliyoruz

Her yıl binlerce insan hakları savunucusu uydurma ya da saçma sapan gerekçelerle uzun süren, zaman ve para gerektiren, çoğunlukla da adil olmayan yargı süreçleri aracılığıyla susturulmaya çalışılıyor. İnsan hakları alanında verilen uzun mücadele bize gösteriyor ki, insan hakları savunucularını susturmanın etkisi doğrudan o grupları baskı altına almaktan daha yıldırıcı ve daha uzun soluklu olabilir. Cesaret gösterip sivil örgütlenmelerin başlaması için emek sarf eden, ses çıkaran, cesareti ve çalışmalarıyla saygınlık toplayan insan hakları savunucularını susturmak güçlü bir araç. İnsan hakları savunucularının cesaretini korku çemberiyle bastırmaya çalışmak tam da bu hakları ihlal edenlerin artık alışıldık taktiklerinden biri. İşte bu yüzden, insan hakları savunucularının korunması bugün dünyadaki tüm insan hakları kuruluşları için temel bir çalışma alanı. Çünkü cesaret kadar, korku da bulaşıcı ve korkuyu ancak cesaretin arkasında durarak yenebiliriz.”

 

(Pembe Hayat, Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.