Hafta SonuHayvan HaklarıManşet

[Patili Günler] Köpeklerde tüy dökümü

0

Yaşamın en temel tabiridir evreler döngüsü; doğadan yol almak, doğmak, büyümek, gelişmek, çözülmek, doğaya karışmak. Canlılığın özünde bu döngü varsa şayet, bütünü oluşturan her bir parçanın da aynı döngüye sahip olması olağan koşuldur.

İnsan ise doğası gereği her bir evreyi verimli geçirmek ister, lâkin içinde bulunduğu şartlara uyarak ödün vermek ve evrilmek durumunda kalır, insanı oluşturan her bir parça gibi. Saçlarımız, bu çarklar bütününün yalnızca bir parçasıdır. Sağlıklı bir insanda yeni saçlar çıkar, beslenir sağlıkla uzar, vakti geldiğinde sağlıklarını kaybedip dökülür, yeni sağlıklı saçlara yer açarlar ve bu dökülmeler belli ölçülerde kaldıkça tıbben normal kabul edilir.

Her köpek tüy döker

Bir köpekle hayatınızı paylaşıyorsanız en sık duyduğunuz sorulardan biridir tüy döküp dökmediği ve evet, her köpek gibi sizinki de tüy döküyordur, tıpkı sizin saçlarınızın normal kabul edilen dökülmesi gibi. Evvela şunu bilmek gerek; tüy dökmeyen köpek yoktur, mevsimsel olur, döngüsel olur ama olur. Hava koşullarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde baharın elinin kulağında olması gerekçesi ile bu defa bu konuya değinmek istedim. Çünkü bahar, tüy değişiminin tam da zamanı!

Tüyler, pek çok köpek sahibinin muzdarip olduğu konudur. Bana soracak olursanız sebebini ve mücadele yollarını bildiğiniz bir konudan korkmamalısınız. Sizin için birkaç satır yazdım, neden dökülür bu tüyler, nasıl baş edersiniz. Keyifli okumalar!

Köpeklerde tüy dökümü neden olur?

Köpeklerde tüylerin dökülmelerinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar; köpeğinizin strese girmesinden tutun, içtiği suyun ph derecesinden kaynaklı dahi olabileceği gibi, dış parazitler, mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar, yiyecekler, alerjiler, iç organ rahatsızlıkları (böbrek, karaciğer..vb.), hamilelik, emzirme, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları, kimyasal içerikli maddeler ile temas gibi sebepler ile örneklenebilirler. Ancak genellikle hastalık kaynaklı değil, basit etkenler ile olan dökülmeler ile daha sık karşılaşırız.

Tüy dökümüyle mücadelede ne yapılmalı?

Sağlıklı bir köpeğin normal kabul edilen tüy dökümü ile mücadele için neler yapmalısınız?

  • Öncelikle, besin değerleri uygun bir mama ile beslediğinizden emin olmalısınız. Herhangi bir alerjisi yok ise mamayı kefir ve balık yağı (şeker ve tatlandırıcı içermeyen) ile dönemsel olarak desteklemenizde fayda vardır.
  • Sağlıklı içme suyu kullanmalısınız.
  • Tüylerini tüy yapısına uygun bir tarakla düzenli olarak taramalısınız.
  • Cildinin yağ dengesini koruyacak bir köpek şampuanı ile veterinerinizce önerilen periyotlarda köpeğinizi yıkamalısınız. Sık yıkanan köpeklerde yağ dengesinin bozulduğu ve tüy dökümünün arttığı gözlemlenirken, yeterli sıklıkta yıkanmayan köpeklerde gözenek tıkanıklığı sebebi ile yine tüy dökümünün arttığı gözlemlenmektedir.
  • Banyo sonrası köpeğinizin ıslak kalmamasına özen göstermelisiniz. Düşük ısılı bir saç kurutma makinesi ile kurutmalı veya kurutulmasını sağlamalısınız.
  • Doğru tıraş uygulamasının yapılması, derinin ısı değişimlerinden korunabilmesi adına önemlidir. Isı değişimleri, tüy dökümünün artmasındaki başlıca etkenler arasında yer almaktadır. Köpeğinize sürekli giysi giydirmek ise yine ısı değişimleri sebebiyle olumsuz etki yaratacaktır.
  • Dış parazitler köpeklerinizin tüylerine yerleşir ve köpeklerin tüylerinin sağlığını yitirmesine sebep olurlar. Bu nedenle dış parazitlere karşı zamanında önlem almanız da köpeğinizin tüy dökümüne azaltıcı etki gösterecektir.

Evde neler yapılabilir?

“Tüm bunlara ek olarak evinizde nasıl mücadele etmelisiniz?” sorusuna gelecek olursak;

  • Köpeğinize birtakım kurallar öğretebilmek bir köpek sahibi olarak en büyük lükslerinizden biri olacaktır. Örneğin; giysi odanıza girmemesi veya koltuklarınızın hepsine/veya izin almadan hiçbirine çıkmamasını öğretebileceğiniz gibi, ortak yaşam kurallarınızı belirleyebilirsiniz.
  • Koltuklarınızdaki tüyleri temizlemek için yapışkan rulo veya kadife dokulu eldivenlerden edinebilirsiniz.
  • Giysileriniz için yine yapışkan rulo ve çamaşır kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Özellikle kurutma makinesinin bir hayvan sahibi için büyük kolaylık sağladığını açıkça söyleyebilirim.
  • Ucuna tek kullanımlık özel mendil takılan elektriksiz süpürme aparatı ile yerlerdeki tüyleri rahatlıkla ve pratik bir biçimde günlük olarak toparlayabilirsiniz.
  • Haftalık temizliğinizi de toz torbasız ve hatta aktif başlıklı bir elektrik süpürgesi kullanarak yapmanızın olumlu sonuçlar doğurduğu deneyimle sabittir ve tavsiyedir.

Hem köpeğinizin, hem ev ve eşyalarınızın bakımlarını düzenli yapmanız halinde pek çok köpek sahibinin muzdarip olduğu konuyu bir sorun olarak yaşamayacaksınız. Önemli olan; her ne kadar çetrefilli gözüküyor olsa da yalnızca yaşam biçimi haline getirebilmek.

Bahsi geçen önlemler ile köpeğinizin tüy dökülmeleri devam ediyorsa, hastalık kökenli olabilme ihtimaline karşı da veterinerinize danışmanız faydalı olacaktır.

 

 

Duygu Er 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.